Redactie ABM Financial News - Woensdag 6 april 2016, 16:18 uur

Pfizer ziet conform verwachting af van de overname van het Ierse Allergan, ter waarde van zo'n 150 miljard dollar, nadat de Amerikaanse overheid eerder deze week een reeks aan strengere belastingregels aankondigde. Dit bevestigden de twee farmaceuten woensdag, nadat The Wall Street Journal dinsdagavond al meldde dat Pfizer af zou willen zien van de fusie, omdat het door de nieuwe belastingmaatregelen meevallers mis zou lopen.

"Pfizer zag de potentiële combinatie [met Allergan] als een aanjager van de bestaande strategieën", zei CEO Ian Read van de Amerikaanse farmareus woensdag in een persbericht. De topman benadrukte de flexibiliteit van Pfizer om aantrekkelijke investeringen te blijven doen.

Allergan CEO Brent Saunders liet weten teleurgesteld te zijn in het afketsen van de deal, naar benadrukte dat het bedrijf in staat is een sterke duurzame groei te leveren in 2016 en daarna.

Pfizer moet Botox-maker Allergan een vergoeding betalen van 150 miljoen dollar voor het afketsen van de deal.

De overname was bij de aankondiging, in november vorig jaar, één van de grootste zogenoemde 'inversion'-deals ooit. Dit is een constructie waarbij een Amerikaans bedrijf een buitenlandse concurrent overneemt en vervolgens zijn fiscale verblijfplaats verhuist naar dat land vanwege gunstigere belastingtarieven. Daarom is deze fusie feitelijk een omgekeerde overname, waarbij het kleinere Allergan uit Ierland zijn grotere sectorgenoot Pfizer uit de VS zou overnemen.

Via de fusie met Allergan zou Pfizer zijn belastingtarief tot onder de 20 procent hebben verlaagd, berekenden analisten destijds.

Na het uitlekken van de 'Panama Papers' eerder deze week, is de aandacht weer gevestigd op deze inversion deals, die worden gezien als een vorm van belastingontwijking. De Amerikaanse president Barack Obama noemde de constructie eerder deze week "de meest verraderlijke belastinguitvlucht die er is."

Het is niet de eerste keer dat Pfizer een overname laat schieten vanwege nadelige belastingregels. In 2014 trachtte het zijn Britse concurrent AstraZeneca in te lijven via een omgekeerde overname, maar die deal liep destijds ook mis vanwege strengere regels omtrent inversion deals.

In de elektronische handel voorbeurs in New York noteerde Allergan woensdagmiddag 1,5 procent lager, na dinsdag al 15 procent aan beurswaarde te hebben verloren. Pfizer, dat dinsdag wel wist te stijgen en 2,1 procent hoger sloot, zette die opwaartse beweging woensdagmiddag voort met een stijging van 1,4 procent.

Leren beleggen

Live koersen