Redactie ABM Financial News - Woensdag 25 april 2016, 16:19 uur

Ordina moet idealiter over het eerste kwartaal een verbetering van de autonome groei rapporteren. Dit, in combinatie met goed op schema liggende aangekondigde kostenbesparingen, kan de operationele marge ondersteunen. Dit zei analist Johan van den Hooven van SNS Securities maandag tegen ABM Financial News, in een kwalitatieve vooruitblik op de cijfers, die dinsdagochtend voorbeurs verschijnen.

De marktvorser wijst op de in het derde kwartaal verhoogde kostenbesparingen naar 15 miljoen euro, waarvan een deel al in 2015 werd gerealiseerd.

"Uitgaande van een totaal van 11 tot 12 miljoen euro aan besparingen en een verdeling van circa 3 miljoen euro per kwartaal, en een afname van de autonome omzetdaling bij met name overheid, dan zou dat de EBITDA-marge moeten ondersteunen", verwacht Van den Hooven.

Over het eerste kwartaal van 2015 kwam de EBITDA-marge uit op 4,7 procent. In het vierde kwartaal van vorig jaar lag de EBITDA-marge op 7,5 procent. Overheid is het belangrijkste component in de omzet van Ordina. De omzet bij dit onderdeel daalde in het eerste kwartaal van vorig jaar autonoom op jaarbasis met 9,5 procent, in het vierde kwartaal van 2015 met 8,2 procent.

"Het zou verrassend zijn als Ordina op omzetniveau autonoom een plus laat zien, maar een verbetering op dit niveau verdient in elk geval aanbeveling", zei Van den Hooven.

Het aantal werkbare dagen in het eerste kwartaal van dit jaar zou volgens de marktanalist gelijk moeten zijn aan dat van vorig jaar", aldus de marktanalist, die een Neutraal advies heeft op de onderneming uit Nieuwegein.

Het aandeel Ordina noteerde maandagmiddag 0,7 procent lager op 1,07 euro.

Leren beleggen

Live koersen