Redactie ABM Financial News - Donderdag 21 april 2016, 13:18 uur

De grootste olieproducenten ter wereld kunnen de gesprekken over een productiebevriezing in juni nieuw leven inblazen. Dit zei de secretaris-generaal van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) donderdag.

Afgelopen weekend mislukte in Doha in Qatar een overleg over het handhaven van de output, omdat 's werelds grootste olieproducent, Saoedi-Arabië alleen bereid zou zijn tot het bevriezen van de productie, wanneer Iran dat ook zou doen. Teheran wil de productie echter opvoeren om marktaandeel terug te winnen na jaren van sancties.

De topfunctionaris van de OPEC, Abdallah Salem el-Badri, benadrukte donderdag dat het kartel "nog steeds overeind staat" als een macht in de oliemarkt. De mogelijkheid van het kartel om ondersteuning te bieden in het reguleren van het olieaanbod door de productie te verminderen kan onderwerp van gesprek zijn als de energieministers van het 13 landen tellende kartel op 2 juni in Wenen bijeenkomen.

Badri zei daarnaast dat het West-Afrikaanse land Gabon een lidmaatschap bij de OPEC heeft aangevraagd. Met een productie van circa 240.000 vaten per dag, volgens de Amerikaanse Energy Information Administration, zou Gabon het kleinste lid zijn als de aanvraag van het land gehonoreerd wordt.

De olieprijzen reageerden donderdag nauwelijks op de uitspraken van de secretaris-generaal van de OPEC. De prijs voor een vat West Texas Intermediate bewoog vrijwel ongewijzigd rond de 44,16 dollar, terwijl een vat Brent nagenoeg onveranderd noteerde op 45,60 dollar.

Leren beleggen

Live koersen