Redactie ABM Financial News - Maandag 11 april 2016, 18:07 uur

Unilever heeft in de eerste drie maanden van 2016 een nagenoeg gelijke omzet behaald als in het eerste kwartaal van 2015, maar onderliggend lagen de verkopen wel hoger. Dit is de verwachting van 28 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus van het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern.

De analisten voorzien gemiddeld een 0,2 procent hogere kwartaalomzet van 12.833 miljoen euro. Overnames en desinvesteringen droegen per saldo 1,0 procent bij aan de omzetgroei. Tegenzittende valutamarkten drukten echter met 5,2 procent op de omzet.

De onderliggende omzet, exclusief eenmalige effecten van acquisities, desinvesteringen en valutaschommelingen, steeg volgens de analisten met 4,7 procent. De volumes stegen met 2,2 procent en de prijzen met 2,4 procent, aldus de marktvorsers. In het vierde kwartaal van 2015 lag de onderliggende omzetgroei op 4,9 procent.

ING verhoogde afgelopen week het advies voor Unilever van Houden naar Kopen en stelden het koersdoel opwaarts bij van 40,00 naar 47,00 euro. De analisten van de bank voorzien dat het levensmiddelenconcern vanaf 2018 meer zal profiteren van kostenbesparingen, dan de 1 miljard euro, die het zelf voorziet. Marktvorser Reginald Watson van ING schat dat Unilever tenminste 1,6 miljard euro aan kostenbesparingen zal weten te realiseren. Reden ook dat Watson met de winstraming voor 2018 dan ook 9 procent boven consensus zit.

Volgens Nomura zal marktverslechtering in de opkomende markten als Brazilië, Rusland en India in combinatie met een aanhoudende deflatie in West-Europa tot omzetdruk voor Unilever zorgen in heel 2016.

Zakenbanken JPMorgan Cazenove en van Morgan Stanley kijken vooral uit naar de outlook van Unilever voor heel 2016, waarbij door de analisten wordt voorzien dat het concern zal herhalen te streven naar een bovengemiddelde marktgroei, met stabiele en duurzame verbetering van de operationele marges, na een volgens JPMorgan "bemoedigende start" van het jaar.

De analisten zijn verder ook benieuwd naar uitspraken van Unilever over de ontwikkeling van de kosten voor grondstoffen en valuta-effecten, en over investeringen of juist desinvesteringen voor de verschillende divisies.

Unilever komt donderdag voorbeurs met de cijfers over het eerste kwartaal. Maandagmiddag handelde het fonds, op een groen Damrak, 0,5 procent hoger op 39,69 euro. ING en JPMorgan noemen Unilever koopwaardig, Morgan Stanley hanteert een Gelijkgewogen advies en Nomura heeft een Reduceren advies.

Leren beleggen

Live koersen