Redactie ABM Financial News - Vrijdag 8 april 2016, 18:33 uur

Deutsche Telekom heeft vorig jaar minder goed gepresteerd in Nederland dan concurrenten en zal daarom waarschijnlijk actie moeten ondernemen, wat negatief kan uitpakken voor KPN. Dit schreef Deutsche Bank vrijdag in een rapport.

Volgens mediaberichten zou Deutsche Telekom in Nederland, waar de onderneming actief is met T-Mobile, het aanbod willen aanscherpen. Dat zou de onderneming kunnen doen door bijvoorbeeld de prijzen te verlagen of speciale aanbiedingen in het leven te roepen, zoals het telecomconcern ook in Amerika succesvol heeft gedaan. De analisten van Deutsche Bank wezen er daarbij op dat de prijzen van KPN "substantieel aantrekkelijker" zijn.

De Nederlandse omzet van Deutsche Telekom daalde vorig jaar 10 procent en het bedrijfsresultaat (EBITDA) nam zelfs met 20 procent af, aldus de analisten.

Toch bestempelden de marktvorsers eventuele prijsacties van Deutsche Telekom als slechts "licht negatief" voor KPN. Het zal volgens de analisten namelijk lastig worden voor de telecomonderneming om het succes uit Amerika in Nederland te herhalen, aangezien de prijzen in Nederland flink lager liggen dan in de Verenigde Staten. Bovendien neemt de concentratie in de Nederlandse telecommarkt toe en is KPN er volgens Deutsche Bank in geslaagd om een groot deel van zijn klanten af te schermen voor de concurrentie.

Deutsche Bank heeft een koopadvies op KPN met een koersdoel van 4,50 euro. Het aandeel KPN sloot 2,8 procent lager, op een groen Damrak.

Leren beleggen

Live koersen