Redactie ABM Financial News - Maandag 25 april 2016, 14:57 uur

Wall Street gaat maandag een licht lagere opening tegemoet. Beleggers doen een stap terug aan het begin van een week die vooral draait om het rentebesluit van de Federal Reserve.

De futures van de Dow Jones Industrial Average noteerden een half uur voor opening 0,2 procent lager, net als de futures voor de S&P en de Nasdaq.

Dinsdag start de tweedaagse beleidsbijeenkomst van de Federal Open Market Committee, waarna woensdagavond het rentebesluit volgt. Wijzigingen worden niet voorzien. Vrijdag is het de beurt aan de Bank of Japan, dat de geldkraan naar verwachting wel verder open zal draaien.

"We krijgen mogelijk opnieuw te maken met een volatiele week waarbij de markten zich vooral richten op de centrale banken, met de rentebesluiten van de Fed en de Bank of Japan", schreef marktanalist Craig Erlam van OANDA maandag. De marktvorser gaat nog steeds uit van twee Amerikaanse renteverhogingen dit jaar. "Ik ga ervan uit dat de verklaring van de Fed [woensdag] dit ook bevestigt", aldus Erlam.

"De markt kijkt met belangstelling uit naar de toelichting van voorzitter Janet Yellen. Deze heeft zich de laatste tijd gematigd uitgelaten over een renteverhoging en diverse keren gewezen op externe factoren die de groei van de economie kunnen beïnvloeden", zei marktanalist Ron van der Does van IG maandag. Hij wees op de verdeeldheid tussen de gematigde Yellen en enkele van haar collega's bij de Fed, die "recent een minder gematigde toon lieten horen en er veelvuldig op wezen dat de Amerikaanse economie een volgende renteverhoging kan dragen."

De macro-economische agenda is vandaag alleen nog gevuld met de nieuwe woningverkopen uit Amerika in maart, die een half uur na de opening van Wall Street verschijnen.

De euro/dollar noteerde maandagmiddag hoger op 1,1262. Het Britse pond is ten opzichte van de dollar aangedikt tot 1,4497 nadat de Amerikaanse president Barack Obama tijdens het weekend pleitte voor het behoud van het Verenigd Koninkrijk als lid van de Europese Unie.

Met name de rentebesluiten kunnen deze week richtingbepalend zijn voor de valutamarkten.

Olie werd maandag duurder. Een vat Brent noteerde kort voor de opening van Wall Street 0,4 procent hoger op 45,31 dollar, terwijl voor een vat West Texas Intermediate 0,2 procent meer werd betaald op 43,80 dollar.

Daarmee werden de verliezen van eerder op de dag goedgemaakt.

Bedrijfsnieuws
Perrigo noteerde voor de openingsbel in New York 12,3 procent lager. Het Ierse biotechbedrijf verlaagde maandag de outlook voor heel het boekjaar en maakte bekend een nieuwe CEO te hebben benoemd. John Hendrickson vervangt topman Joseph Papa, die in beeld is als CEO van concurrent Valeant Pharmaceuticals.

Voor heel het boekjaar 2016 wordt nu een aangepaste winst per aandeel verwacht die uit moet komen tussen de 8,20 en 8,60 dollar. In februari sprak Perrigo nog de verwachting uit dat de aangepaste winst zou uitkomen tussen de 9,50 en 9,80 dollar.

Valeant was maandag ook in het nieuws. Het geplaagde Canadese biofarmaceutische bedrijf heeft opnieuw default meldingen op een aantal obligaties ontvangen omdat het bedrijf zijn jaarrekening nog niet heeft gepubliceerd. Het aandeel steeg wel 1 procent.

Qua fusie- en overnamenieuws konden Gannett en Tribune Publishing maandag op aandacht rekenen. Gannett bracht vandaag een publiek bod uit van 12,25 dollar per Tribune aandeel. De CEO van Gannett, uitgever van USA Today, schreef in een brief aan Tribune, dat onder meer de LA Times uitgeeft, te verwachten dat het bod wordt geaccepteerd.

Tribune steeg in de elektronische handel op Wall Street bijna 53 procent. In Garrett werd niet gehandeld.

Xerox opende maandag de boeken over het eerste kwartaal en rapporteerde daarbij een winstdaling van 85 procent terwijl de omzet op jaarbasis met 4 procent afnam. Verder was de outlook van de maker van printers en kopieerapparaten voor het huidige kwartaal wat mager in vergelijking met de verwachting van de markt. Het aandeel leverde 4,7 procent in.

Aanvankelijk zouden grote fondsen als Halliburton en Apple maandag met kwartaalcijfers komen, maar Halliburton presenteerde vrijdag al een update in aanloop naar de deadline om de fusie met Baker Hughes af te ronden. In de eerste drie maanden van 2016 daalde de omzet van Halliburton met 17 procent, waarbij uitdagende marktomstandigheden aanhielden.

Apple verschoof de resultaten met één dag vanwege een herdenkingsdienst van een voormalig technisch adviseur van het bedrijf. Apple rapporteert dinsdag nabeurs naar verwachting voor het eerst een afname van het aantal verkochte iPhones.

Halliburton noteerde vlak, Apple daalde 0,5 procent.

Slotstanden
De Dow Jones sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 18.003,75 punten, de S&P 500 index eindigde vlak op 2.091,58 punten en techbeurs Nasdaq zakte 0,8 procent naar 4.906,23 punten.

Leren beleggen

Live koersen