Redactie ABM Financial News - Maandag 25 april 2016, 18:21 uur

Wessanen zal dinsdag voorbeurs een lager resultaat op een hogere kwartaalomzet bekendmaken. Dat is de gemiddelde verwachting van zeven analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus van het voedingsmiddelenconcern.

Volgens de analisten kwam de omzet in het eerste kwartaal uit op 143,2 miljoen euro, een stijging van krap 9 procent op jaarbasis. Het bedrijfsresultaat voor bijzondere posten (EBITE) daalde met net geen 10 procent naar 11,1 miljoen euro en onder de streept restte een nettowinst van 7,1 miljoen euro, een daling van 44 procent in vergelijking tot de 12,6 miljoen euro die Wessanen in de eerste drie maanden van 2015 verdiende. Vorig jaar profiteerde Wessanen evenwel van een bijdragen van 4,8 miljoen euro op de verkoop van ABC. Zonder deze posten bedroeg de winst vorig jaar 7,8 miljoen euro.

De analisten gaan er daarbij vanuit dat Wessanen afgelopen kwartaal op jaarbasis meer investeerde in reclame en promotie. Ook nam het theemerk Piramide over.

Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities gaat er vanuit dat Wessanen de sterke financiële positie zal aanwenden voor nieuwe acquisities. De onderneming is zelf volgens de marktvorser ook een aantrekkelijke overnameprooi.

Wessanen kondigde in februari de overname van het theemerk Piramide aan, waarmee het concern met merken als Zonnatura in Nederland, Bjorg in Frankrijk, Allos in Duitsland en Whole Earth in Groot-Brittannië, zijn marktleiderspositie voor organische thee in Nederland versterkt.

KBC heeft op Wessanen een Koopadvies met een koersdoel van 11,00 euro.Volgens Vandenberghe is Wessanen tegen een korting gewaardeerd, in vergelijking tot sectorgenoten.

SNS Securities verhoogde vorige maand het advies voor Wessanen eveneens naar Kopen en stelde het koersdoel toen opwaarts bij van 8,50 naar 10,80 euro.

Analist Gerard Rijk van SNS noemde het fonds een "uniek duurzaam groeiaandeel" met voldoende toekomstpotentie, nu het bedrijf zich volledig richt op productie en marketing in de Europese groeimarkt voor gezonde voedingsmiddelen.

Daarbij wil de onderneming autonoom groeien en kleine overnames doen. "Geleidelijk krijgt Wessanen kritische massa, waardoor het marketingbudget verder kan worden verhoogd", zei Rijk.

Mocht er een overnamebod op Wessanen komen, dan rekent de analist van SNS op een overnamebedrag van 15 tot 20 euro per aandeel. De sterke balans biedt echter ook ruimte om zelf acquisities te doen, waardoor de koers van het Midkap fonds kan stijgen tot 11,10 tot 11,90 euro per aandeel, taxeerde Rijk ten tijde van zijn adviesverhoging.

Update
Voor dit jaar rekent Wessanen op een hoger operationeel resultaat voor bijzondere posten dan de 34,7 miljoen euro in 2015. Daarbij zal ook de marge boven de 6,6 procent uit 2015 uitkomen, zo voorziet het concern.

Het aandeel Wessanen handelde maandag 2,2 procent hoger op 8,71 euro.

Leren beleggen

Live koersen