Redactie ABM Financial News - Maandag 18 april 2016, 16:14 uur

Heineken heeft in het eerste kwartaal van 2016 geprofiteerd van de milde weersomstandigheden en het vroege paasweekeinde, wat resulteerde in een stijging van de biervolumes. Dit is de verwachting van analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

Analisten van ABN AMRO en van Kepler Cheuvreux verwachten dat de volumegroei in het eerste kwartaal sterker uitviel dan de 1,5 procent autonome volumegroei die in het vierde kwartaal werd behaald.

Analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux wijst op een relatief gemakkelijke vergelijkingsbasis op jaarbasis in belangrijke regio's als Europa, Nigeria, India en Vietnam. De marktsituatie in Rusland is volgens de analist licht verbeterd, maar de marktomstandigheden in Indonesië, Brazilië en China blijven moeilijk. In Mexico is de trend nog altijd goed, aldus de marktvorser. Voor het eerste kwartaal schat Withagen de autonome volumegroei van Heineken op 2,2 procent.

Analisten van ABN AMRO voorzien ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015 hogere biervolumes in Europa, Azië, Afrika en het Midden-Oosten. In de Amerika's droeg vooral Mexico bij aan goede prestaties met gestegen volumes in deze regio, voorspellen de marktvorsers. Ze denken dat Heineken in de Verenigde Staten de volumes een pas op de plaats zag maken, maar dat is nog altijd beter dan het marktgemiddelde. De analisten veronderstellen ook dat het merk Heineken hier beter presteerde. De marktomstandigheden in Rusland en Nigeria bleven aanhoudend moeilijk voor de Amsterdamse brouwer volgens de bank.

Analist Nikolaas Faes van investeringsbank Bryan Garnier merkte in een sectorrapport onlangs op dat Heineken in het algemeen meer dan andere brouwers profiteert van de sterke portefeuille met premiummerken en innovaties en van zijn goede geografische spreiding. De analist was ook positief over de merken- en volumebijdrage uit de acquisities van Femsa Cerveza en APB.

Van alle grote brouwers krijgt Heineken als enige een koopadvies van de Britse zakenbank. AB InBev, SABMiller en Molson Coors moeten het doen met Neutraal en Carlsberg kreeg zelfs een verkoopadvies.

Woensdag voorbeurs presenteert Heineken de volumecijfers over het eerste kwartaal. Omzetcijfers blijven ditmaal achterwege. Het aandeel Heineken noteerde maandagmiddag 0,4 procent lager op 81,15 euro.

Leren beleggen

Live koersen