Redactie ABM Financial News - Maandag 11 april 2016, 16:10 uur

Fagron publiceert dinsdag voorbeurs een trading update over het eerste kwartaal. Geraadpleegde analisten gaan uit van een flinke daling van de autonome groei, omdat de bereider van magistrale bereidingen begin 2015 nog geen last had van strengere vergoedingsregels in de Verenigde Staten. Die impact werd pas vanaf de halfjaarcijfers zichtbaar.

Analist Jan de Kerpel van KBC Securities verwacht dat Fagron onderdelen Specialty en Essentials opnieuw veel last hebben gehad van de strengere regelgeving omtrent de vergoedingen van zelfbereide geneesmiddelen. Hoewel Fagron bij de jaarcijfers al een impairment nam van ruim 225 miljoen euro op de Amerikaanse activiteiten Bellevue Pharmacy en Freedom Pharmaceuticals, voorziet de analist van KBC dat de resultaten in het eerste kwartaal van 2016 veel slechter zijn dan in dezelfde periode een jaar eerder, omdat er geen omzet kon worden behaald uit acquisities om het verlies van inkomsten binnen de divisies te compenseren.

Bij Essentials betekent dat sowieso een verlies van 15 miljoen euro, berekent de Kerpel, terwijl de vergelijking tussen het eerste kwartaal van 2015 en 2016 bij Specialty helemaal pijnlijk zal zijn, omdat de eerste drie maanden van 2015 heel goed waren bij deze tak.

De Kerpel voorziet een omzetdaling van 3 procent bij Speciality tot 41,4 miljoen euro, waar de gemiddelde consensus van analisten 41,7 miljoen euro is. Autonoom betekent dit een omzetdaling van 15 procent. Bij Essentials wordt door KBC een omzetdaling van 10 procent gezien op jaarbasis tot 54,4 miljoen euro. Op autonome basis zou dit een omzetdaling van 12 procent betekenen. De consensus van geraadpleegde analisten is iets negatiever: er wordt bij Essentials een omzet van 51 miljoen euro geraamd, wat autonoom een daling zou zijn van 16 procent, waarvan 10 procent bij constante wisselkoersen.

Trademarks vormt de uitzondering, met een verwachte omzetstijging van 7 procent op jaarbasis en 20 procent op autonome basis, tot 12,4 miljoen euro.

De totale eerste kwartaalomzet voor Fagron, dus inclusief het kleine onderdeel HL Technology, wordt door De Kerpel ingeschat op 111 miljoen. Dat zou op autonome basis een omzetdaling van 11 procent betekenen bij constante wisselkoersen. De analist van KBC is daarmee iets minder negatief dan de gemiddelde consensus van analisten, die een autonome omzetdaling van 11,3 procent verwachten, tot 107,5 miljoen euro.

Deze week is sowieso een belangrijke week voor Fagron. Na de trading update van dinsdag, volgt donderdag de buitengewone aandeelhoudersvergadering waar aandeelhouders zich uit kunnen spreken over de kapitaalverhoging van 220 miljoen euro. Die financiële injectie, die in twee delen verloopt, namelijk via een private plaatsing bij grote investeerders en een publieke kapitaalverhoging, is hard nodig want Fagron heeft een hoge schuld. Onlangs kreeg de onderneming toestemming van zijn financiers om tot eind juni niet aan de convenanten te hoeven voldoen.

Het aandeel Fagron noteerde maandagmiddag op een groen Damrak 3,5 procent hoger op 5,99 euro.

Leren beleggen

Live koersen