Redactie ABM Financial News - Donderdag 21 april 2016, 16:11 uur

De euro is donderdag opgelopen tijdens de toelichting van voorzitter Mario Draghi na het verschijnen van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

Het rentebesluit bevatte zoals verwacht geen verrassingen. De belangrijkste rentestanden werden gehandhaafd, net als het maandelijkse opkoopprogramma, dat vanaf deze maand is verhoogd tot 80 miljard euro. Ook in de toelichting van voorzitter Mario Draghi werden tot zover geen bijzondere dingen gemeld. De centraal bankier benadrukte dat de huidige rentestanden langere tijd laag zullen blijven en verder omlaag kunnen, indien nodig.

Draghi wees er ook op dat het stabiliseren van wisselkoersen geen beleidsdoel is voor de ECB.

"Vandaag was zoals verwacht niet de dag voor een verkoopgolf van de Europese munt", schreef marktanalist Naeem Aslam van Avatrade in een commentaar over het rentebesluit. "Het lijkt erop dat de weg van de minste weerstand naar boven loopt. Het volgende weerstandsniveau voor de munt is op 1,15 dollar, terwijl het steunniveau op 1,1282 ligt."

Volgens Aslam draait Draghi eigenlijk weer het standaard riedeltje af, waarbij de onafhankelijkheid van de ECB wordt verdedigd. "Hij laat zien dat de centrale bank vooral geïnteresseerd is in prijsstabiliteit en houdt vast aan het idee dat lagere olieprijzen de binnenlandse vraag ondersteunen. Omdat de risico's voor de wereldeconomie nog steeds aan de neerwaartse kant zitten, zal de centrale bank dit blijven gebruiken om hun beleidsstrategieën te verdedigen", schreef de marktanalist.

"Beleggers hadden misschien toch gehoopt op meer maatregelen of hints daarop, waardoor het eurodollar valutapaar iets verder oploopt", schreven analisten van Rabobank in een reactie.

De euro liep tijdens de persconferentie van de ECB op richting de 1,14 dollar.

Leren beleggen

Live koersen