Redactie ABM Financial News - Donderdag 7 april 2016, 13:17 uur

De Europese Centrale Bank heeft bij de laatste beleidsvergadering verdere renteverlagingen niet uitgesloten en besprak de optie om bepaalde depositotegoeden vrij te stellen van negatieve rentes.

Dit bleek donderdag uit de notulen van de bijeenkomst van 9 en 10 maart.

Het 25-koppige bestuur van de centrale bank zei "toekomstige renteverlagingen niet uit te sluiten, omdat nieuwe schokken [voor de markt] verdere monetaire verruiming mogelijk rechtvaardigen", aldus de notulen.

"Een verdere verlaging kan worden overwogen, samen met de aanwijzingen dat de effectieve ondergrens [voor de rentes] praktisch gezien is bereikt", vermeldde de verslaglegging verder.

De ECB verlaagde vorige maand de herfinancieringsrente tot het historisch lage niveau van nul procent, terwijl de depositorente verder onder nul werd verlaagd tot 0,40 procent negatief.

Daarnaast werd het maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties verhoogd, van 60 miljard naar 80 miljard euro.

Hoewel de ECB in de notulen benadrukte dat de rentestanden langere tijd "op de huidige of lagere niveaus" zullen blijven, zei centraal bankier Mario Draghi vorige maand op vragen van journalisten na het rentebesluit, dat hij er niet van uit gaat dat de rentes nog verder zullen worden verlaagd.

Die boodschap was destijds een domper voor de financiële markten, die bij het rentebesluit zelf nog enthousiast reageerden op de aangekondigde nieuwe stimuleringsmaatregelen van de ECB.

De notulen spraken de woorden van Draghi vandaag weer enigszins tegen. De ECB benadrukte erin dat "rentestanden een onderdeel blijven van de beleidsinstrumenten die het bestuur in kan zetten."

De ECB sprak vorige maand verder over een zogenoemd Tier-systeem, waarbij bepaalde deposito's vrijgesteld zouden worden van negatieve rentes. Zo'n systeem zou echter te complex zijn, oordeelde de centrale bank.

Marktanalist Elwin de Groot van Rabobank wees erop dat de ECB de optie open wil houden om de rente verder te verlagen, maar dat dit eigenlijk meer voor de bühne is.

"Ik denk zelf eigenlijk dat de ondergrens wel is bereikt. De horden die genomen moeten worden voor verdere verlagingen worden steeds groter en de weerstand binnen de ECB neemt ook verder toe", aldus de analist van Rabobank.

De euro/dollar noteerde na het verschijnen van de notulen iets lager op 1,1364.

Leren beleggen

Live koersen