Redactie ABM Financial News - Woensdag 20 april 2016, 16:11 uur

De Europese Centrale Bank komt donderdagmiddag met een nieuw rentebesluit, maar dat zal weinig verrassingen bevatten nadat de centrale bank vorige maand een keur aan additionele maatregelen aankondigde.

Voorzitter Mario Draghi van de ECB draaide begin maart de geldkraan verder open, door de refirente te verlagen naar het historisch lage niveau van nul procent, terwijl de depositorente verder in negatief terrein werd verlaagd tot min 0,40 procent. Verder werd het maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties verhoogd van 60 miljard euro naar 80 miljard euro en de looptijd ervan verlengd tot en met maart 2017. Ook kondigde de ECB toen aan bedrijfsobligaties op te willen kopen en wordt later dit jaar een nieuwe ronde doelgerichte lange termijn herfinancieringsoperaties, de zogenoemde TLTRO's gestart.

Met al die nieuwe, recente stimuleringsmiddelen is de kans nihil dat de ECB de markt donderdag verrast met nog meer maatregelen. "De kans op nieuwe maatregelen zou verrassender zijn dan Albanië dat dit jaar het Europees Kampioenschap Voetbal wint. Het enige tastbare dat morgen uit de bijeenkomst kan komen zijn details over het bedrijfsobligatieopkoopprogramma", stelden analisten van ING.

ING krijgt bijval van Rabobank, dat benadrukt dat een groot deel van de maatregelen die in maart werden aangekondigd nog niet in werking is getreden. "Draghi zal de persconferentie mogelijk gebruiken om aanvullende details te geven over het TLTRO-programma of de opkopen van corporate bonds", stelden de analisten.

Analisten van Morgan Stanley denken eveneens dat de centrale bank zich vooral zal richten op de implementatie van het huidige beleid, zeker nu "de mondiale risico's waarover de ECB zich zorgen maakte, lijken afgenomen, met name binnen opkomende economieën en de financiële markten." Echter, zo benadrukken de analisten van de Amerikaanse bank in een voorbeschouwing: "het is inmiddels ook duidelijk dat de Federal Reserve waarschijnlijk de tijd neemt voordat de rente opnieuw wordt verhoogd en de euro is weer in waarde gestegen ten opzichte van de dollar, ondanks onze verwachting en de consensus dat de munt in waarde zou dalen."

Bij de aankondiging van de nieuwe stimuleringsmaatregelen in maart daalde de euro even tot rond de 1,08 dollar, maar de euforie die deze daling teweeg bracht op de valutamarkten duurde krap een paar uur. Destijds gedurende de toelichting van Draghi kroop de euro weer snel richting de 1,10 dollar, om vervolgens zelfs boven het niveau uit te komen van voor de aankondiging.

De euro noteerde recent in een bandbreedte van 1,12 tot 1,14 dollar, nadat de munt begin deze maand nog even richting de 1,15 dollar steeg.

Econoom Reinhard Cluse van UBS verwacht dat de nadruk donderdag met name zal liggen op 'helikoptergeld', de effectiviteit van QE en negatieve depositorentes, terwijl de ECB verder inderdaad waarschijnlijk technische details geeft over de in maart aangekondigde stimulering.

Uit een recente enquête van Bloomberg blijkt dat meer dan 60 procent van 47 ondervraagde analisten verwacht dat Draghi nog niet klaar is met het pompen van geld in de economie. Maar de centraal bankier zal waarschijnlijk wachten tot na de zomer om de geldkraan nog verder open te draaien. Het merendeel van de geraadpleegde analisten voorziet volgens Bloomberg dat de beleidsvergadering van de ECB in september het eerstvolgende moment is waarop de centrale bank eventueel nieuwe maatregelen zou kunnen aankondigen.

Eeconoom Cluse van UBS hanteert als basisscenario dat de ECB "nu even klaar is en de komende maanden geen extra stimuleringsmaatregelen bekend zal maken." Maar, zo stelde de econoom, later in het jaar zal de centrale bank zijn kwantitatieve verruimingsprogramma QE moeten evalueren en de markt moeten gaan voorbereiden op wat er staat te gebeuren na maart 2017, wanneer het stimuleringsprogramma afloopt.

"Worden de maandelijkse opkopen daarna voortgezet op het huidige niveau, worden ze langzaam afgebouwd of helemaal stopgezet?", somde Cluse de keuzes op. "Daar hebben we mogelijk meer inzicht in na de bijeenkomst begin juni, wanneer de ECB met nieuwe macro-economische ramingen komt tot en met 2018. Als we dit vanuit de waan van de dag bekijken, dan lijkt het nu onwaarschijnlijk dat QE plotseling ophoudt in april 2017."

Sinds het verder verlagen van de rentes en het verhogen van de maandelijkse opkopen van obligaties is de kritiek op de ECB toegenomen en de verwachting is dan ook dat centraal bankier Draghi donderdag de effectiviteit van het beleid zal benadrukken en het gegeven dat er nog meer in het vat zit, indien de toestand van de economie hierom vraagt.

Morgan Stanley zegt over de gereedschapskist van de ECB dat die deels kampt met juridische onzekerheid, oftewel, wat valt binnen het mandaat van de centrale bank. Analisten van ING zijn van mening dat Draghi in de toelichting vooral de onafhankelijkheid van de centrale bank zal willen onderstrepen.

Het rentebesluit van de ECB wordt donderdag om 13:45 uur bekendgemaakt, gevolgd door de toelichting van Draghi vanaf 14:30 uur.

Leren beleggen

Live koersen