Redactie ABM Financial News - Woensdag 6 april 2016, 18:41 uur

De handel in de claims van Delta Lloyd is woensdag geëindigd met een eindspurt, waardoor het recht om een nieuw aandeel te kopen uiteindelijk niet veel minder waard werd in twee weken handel.


De koers van het claimrecht eindigde woensdag 8,6 procent hoger op 1,26 euro bij een omzet van ruim 6 miljoen stukken. Dat is circa 6 procent onder de 1,34 euro die werd neergezet na de start van de handel op 24 maart.

Hoeveel beleggers hun belang op peil houden en aandelen bijkopen, en hoeveel hun claims hebben verkocht, valt niet af te lezen aan de handel, zei vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten tegen ABM Financials News. "Je kunt wel de volumes zien, maar niet of die aan de bied- of laatkant zitten."

Twintig jaar geleden kon je nog uitrekenen bij een claimemissie of er nog wat "in zat", maar dat wordt tegenwoordig door de begeleidende banken "helemaal strakgetrokken", stelde de beursman.

Volgens Manie doen de begeleidende banken er alles aan om de claimemissie zo te orkestreren dat de claims zo veel mogelijk worden opgenomen door de zittende particuliere beleggers. "Anders blijven ze er zelf mee zitten."

Normaliter is dit inderdaad het geval, maar met de aankomende Taiwanese partner Fubon heeft zich al een grote aandeelhouder gemeld die de niet verkochte claims wil opkopen in de zogenaamde 'rump offering', die vrijdag wordt gelanceerd. Daarin verdelen de begeleidende banken de overgebleven aandelen onder institutionele beleggers.

Fubon wil het belang in Delta Lloyd uitbreiden tot tenminste 15 procent en daarmee de grootste aandeelhouder van de Nederlandse verzekeraar worden.

De uitoefenprijs vertegenwoordigt een korting van 35,8 procent op de theoretische claimwaarde, stelde Delta Lloyd bij de lancering van de claimemissie. Manie spreekt van "een lichte korting". "Op basis daarvan zou je zeggen: haal ze maar op."

Daarbij spelen ook andere overwegingen een rol. Beleggers die het aandeel bij de oude hoge koersen kochten, kunnen zo de gemiddelde aankoopprijs drukken wat het rendement wat opfleurt. Keerzijde hiervan is misschien een grotere weging van financials in de eigen portefeuille.

De vermogensbeheerder gaat zelf de claims uitoefenen en verwacht dat de meeste beleggers dat ook zullen hebben gedaan.

Een mogelijk overnamebod door Fubon op heel Delta Lloyd was geen overweging voor Manie. Hij kijkt vooral naar het beloofde contante dividend, dat een rendement van 6 procent op het aandeel oplevert, na de claimemissie. Of dat dividend houdbaar is, gezien de steeds terugkerende perikelen rond de solvabiliteitsbuffers? "Dat is altijd een risico. Verzekeraars hebben natuurlijk best de nodige problemen en Delta Lloyd moest niet voor niets deze claimemissie doen", aldus Manie, "Aan de andere kant: zelfs als het dividendrendement zou halveren, dan is dat niet de wereld, maar toch nog iets."

Delta Lloyd haalt met de claimemissie 650 miljoen euro op om de magere kapitaalpositie te versterken en de schuldenlast terug te dringen. De overgang naar het nieuwe toezichtskader Solvency II, dat vanaf dit jaar van kracht is, ging vorig jaar gepaard met diverse tegenvallers die de kapitaalpositie steeds weer onderuithaalden.

Delta Lloyd zal donderdag nabeurs het resultaat van de claimhandel melden, vrijdag nabeurs de uitkomst van de rump offering en waarschijnlijk maandag de afronding van de claimemissie, zei een woordvoerder woensdag tegen ABM Financial News.

Het aandeel Delta Lloyd sloot 2,8 procent hoger op 4,13 euro.

Leren beleggen

Live koersen