Redactie ABM Financial News - Donderdag 7 april 2016, 12:04 uur

De Europese aandelenmarkten noteerden donderdag rond het middaguur lager, ook na de milde, maar tevens bezorgde toonzetting in de notulen van de monetaire vergadering van de Federal Reserve van maart in combinatie met een behoorlijke stijging van de olieprijs woensdag.

De EuroStoxx 50 handelde donderdag rond lunchtijd een half procent lager op 2.894,85 punten. De DAX-30 noteerde 0,1 procent lager op 9.616,77 punten, de Franse beurs zakte 0,2 procent naar 4.276,34 punten en de Britse FTSE-100 leverde 0,2 procent in op 2.535,30 punten.

Eerder op de dag stonden er nog plusjes op de borden, "maar geleidelijk aan werden die omgezet in minnen", aldus vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer. "Het beeld is dat de markt richting zoekt en die vooralsnog nog niet heeft gevonden", voegde de marktkenner daaraan toe.

De toespraak van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank bij een gelegenheid in Lissabon leverde geen nieuwe inzichten op. Mogelijk dat de notulen van de meest recente vergadering van de ECB van 10 maart dat wel doen. Die worden later vanmiddag gepubliceerd.

Een uur voor opening van Wall Street verschijnen in de Verenigde Staten de wekelijkse steunaanvragen. De verwachting is dat deze met 8.000 zijn gedaald naar 268.000.

Later op de avond treedt ook voorzitter Janet Yellen van de Fed nog voor het voetlicht met haar aanwezigheid in een panel met enkele van haar voorgangers. Op wat daar eventueel uitkomt, kan het Damrak echter pas vrijdag reageren.

Een mei-future op een vat Brent noteerde rond het middaguur 0,1 procent lager op 39,81 dollar en West Texas Intermediate daalde eveneens 0,1 procent in prijs naar 37,70 dollar.

Producenten van medicijnen waren donderdag gewild nadat Pfizer afzag van zijn plannen om Allergan over te nemen. De markt speculeerde nu over het antwoord op de vraag wat Pfizer nu wil gaan doen op het overnamevlak. Analisten in Londen wezen donderdag op de mislukte toenaderingspoging van Pfizer tot AstraZeneca van enkele jaren terug.

Pfizer zelf won woensdag 5 procent, Allergen steeg 0,3 procent, Astrazeneca ging met bijna 2 procent omhoog en GlaxoSmithKline bijna 1 procent.

Shire zet in tegenstelling tot Pfizer, de overname van Baxalta wel gewoon door. Het aandeel Shire liep circa 4,5 procent op, Baxalta circa 5,5 procent.

De opgelopen olieprijs zorgde woensdag dat ook oliefondsen gewild waren, na de onverwachte daling van de wekelijkse olievoorraden van de VS. Tullow Oil steeg 3 procent en ook andere grondstoffen gerelateerde aandelen als Subsea en TGS-NOPEC Geophysical noteerden in de plus.

Mijnbouwers AngloAmerican en BHP Billiton gingen beiden met meer dan 1 procent omhoog.

Leren beleggen

Live koersen