Redactie ABM Financial News - Woensdag 6 april 2016, 12:04 uur

De Europese aandelenmarkten noteerden dinsdag rond het middaguur hoger in reactie op de stijging van de inkoopmanagersindex van de Chinese dienstensector over maart en een herstel in de olieprijs.

De EuroStoxx 50 handelde dinsdag rond lunchtijd 0,3 procent hoger op 2.900,26 punten. De DAX-30 daalde 0,2 procent op 9.540,41 punten, de Franse beurs won 0,4 procent op 4.266,22 punten en de Britse FTSE-100 noteerde 0,5 procent hoger op 6.123,64 punten.

De index van China werd woensdag goed ontvangen, omdat het de nervositeit omtrent de Chinese economie temperde en leidde tot een koersherstel van grondstofgerelateerde fondsen, die dinsdag juist zo stevig onderuit gingen. Daarmee trad een keerpunt op nadat de Europese aandelenmarkten dinsdag het laagste punt in weken hadden bereikt.

De voorbije weken was het juist de Chinese economie in combinatie met de lage grondstofprijzen die de aandelenkoersen onder druk zetten. "De inkoopmanagersindex van China geeft de markten het idee dat er een kans bestaat dat de Chinese economie opveert", zei marktanalist Naeem Aslam van Avatrade woensdag.

De index steeg van 51,2 naar 52,2, nadat eerder deze week de inkoopmanagersindex voor de industrie al opveerde van 48,0 naar 49,7, hetgeen evenwel nog duidde op een fractionele krimp.

Brent noteerde rond het middaguur 2,1 procent hoger op 38,68 dollar per vat en West Texas Intermediate steeg 2,8 procent in prijs.

Mijnbouwers noteerden aan het begin van de middag verdeeld. Anglo American daalde 1,0 procent na eerder nog hoger te hebben gestaan, terwijl Antofagasta 1,5 procent won.

Glencore bleek bereid om belang van 40 procent in zijn landbouwtak Glencore Agricultural Products te verkopen aan Canada's grootste pensioenfonds, Canada Pension Plan Investment Board, voor 2,5 miljard Amerikaanse dollar in contanten. Glencore daalde 1,7 procent na eerder nog licht hoger te hebben genoteerd.

Easyjet verloor 1,5 procent, nadat de luchtvaartmaatschappij een daling in de passagiersbezittingsgraad over maart rapporteerde, terwijl het aantal vervoerde passagiers met 4,3 procent toenam.

Air France-KLM daalde 3,2 procent, nadat CEO Alexandre de Juniac aangaf deze zomer topman van brancheorganisatie IATA te worden.

Deze instelling publiceerde vanochtend cijfers over de ontwikkeling van het mondiale luchtvrachtvervoer. In februari daalde het luchtvrachtvervoer wereldwijd met 5,6 procent op jaarbasis. Maar dit kwam grotendeels doordat in februari 2015 een piek werd gezien in het vrachtvervoer, na een staking eerder dat jaar in de Verenigde Staten. Daarbij werd het Chinese nieuwjaar dit jaar in februari gevierd.

Hennes & Mauritz boekte in het eerste kwartaal van 2016 minder winst, nadat de sterkere dollar de inkoopprijzen stuwde en het warme najaar ervoor zorgde dat een groter deel van de wintercollectie in de uitverkoop moest. Het aandeel steeg desalniettemin met 3,9 procent.

De Amerikaanse futures wezen rond lunchtijd op een hogere opening van Wall Street van circa 0,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen