Redactie ABM Financial News - Woensdag 20 april 2016, 12:02 uur

De Europese beurzen noteerden woensdag rond het middaguur dichtbij de slotstanden van een dag eerder. De prijs voor een vat Brent daalde opnieuw, in reactie op het beëindigen van een staking in Koeweit.

De EuroStoxx 50 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 3.115 punten, de DAX 50 noteerde vlak rond 10.348 punten, de Franse CAC 40 stond fractioneel lager op 4.565 punten en de Britse FTSE 100 noteerde 0,6 procent lager op 6.370 punten.

De olieprijs was woensdagochtend een belangrijke richtinggever. Brent hervatte de neerwaartse trend op het nieuws dat oliewerkers in Koeweit een driedaagse staking beëindigden. De staking ondersteunde de mondiale olieprijs, nadat een akkoord in Doha in Qater over een mogelijke bevriezing van de productie zondag uitbleef.

Brent noteerde ana het begin van de middag 1,4 procent lager op 43,26 dollar. Amerikaanse olie was wel duurder; een vat West Texas Intermediate werd 3,0 hoger verhandeld op 40,97.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de producentenprijzen in Duitsland opnieuw zijn gedaald. Op jaarbasis daalden de producentenprijzen in maart met 3,1 procent. Op maandbasis bleef het prijspeil onveranderd.

Daarnaast werd bekend dat de Britse werkloosheid in de periode van december vorig jaar tot en met februari verder is gedaald. Het werkloosheidspercentage daalde tot 5,1 procent en dit was een daling van 0,5 procentpunt ten opzichte van een jaar eerder. De werkloosheid noteert daarmee op het laagste niveau sinds het najaar van 2015.

De euro noteerde rond het middaguur op 1,1369 dollar.

Bedrijfsnieuws
De mijnbouwsector zat woensdag in de lift, hoewel BHP Billiton zijn ijzerertsproductie voor het fiscale boekjaar neerwaarts bijstelde. De mijnbouwer noteerde toch 2,3 procent hoger omdat een lagere productie gunstig kan zijn voor de metaalprijzen.

Concurrent Rio Tinto stelde dinsdag ook al de verwachtingen voor de ijzerertsproductie neerwaarts bij. Het aandeel steeg 2,8 procent.

Chipontwerper ARM noteerde 2,9 procent hoger, nadat het bedrijf in het eerste kwartaal een stijging van de nettowinst boekte van 7,6 procent.

De Nederlandse bierbrouwer Heineken noteerde fractioneel procent lager, nadat het bedrijf over het eerste kwartaal een stijging van de biervolumes rapporteerde, vanwege een sterke vraag in China en Vietnam.

Olie-gerelateerde fondsen stonden onder druk, vanwege de lagere olieprijs. BP daalde 1,2 procent en oliedienstverlener TGS-NOPEC Geophysical verloor 2,1 procent.

De Amerikaanse futures wezen woensdag op een licht lagere opening, waarbij de Dow Jones-index, de S&P 500 en Nasdaq allen zo'n 0,1 procent lager noteerden.

Leren beleggen

Live koersen