Redactie ABM Financial News - Maandag 18 april 2016, 12:07 uur

De Europese aandelenmarkten noteerden maandag rond het middaguur lager, nadat olieproducenten afgelopen weekeinde tijdens een bijeenkomst in Doha in Qatar geen overeenstemming wisten te bereiken over een mogelijke bevriezing van de olieproductie.

De EuroStoxx 50 noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent lager op 3.049 punten, de DAX 50 steeg 0,1 procent tot 10.059 punten, de CAC 400 verloor 0,1 procent tot 4.491 punten en de Britse FTSE 100 moest 0,1 procent laten gaan op 6.338 punten.

Het uitblijven van een overeenkomst tussen grote olieproducenten leidde maandagochtend tot fors lagere olieprijzen, waardoor de Europese indexen mee werden getrokken in negatief terrein. Saoedi-Arabië hield zondag vast aan zijn eis alleen mee te doen met een akkoord wanneer Iran ook bereid zou zijn de output in te perken. Iran liet echter voor de bijeenkomst weten dit niet van plan te zijn, want na jaren van sancties wil Teheran de productie juist verhogen.

Olie was maandag weer goedkoper in reactie op het mislukken van het Doha overleg. Een vat Brent kostte 1,9 procent minder op 42,21 dollar, terwijl WTI 2,5 procent goedkoper was op 39,34 dollar. De scherpe verliezen die tijdens de Aziatische handel werden genoteerd werden enigszins goedgemaakt.

"Het korte termijn effect op de prijzen was maandagochtend duidelijk zichtbaar. Op de lange termijn is het moeilijk voor te stellen dat de voorraden dit jaar zullen afnemen", schreef Joe Rundle, analist van ETX Capital, maandag.

"Wat afgelopen weekend duidelijk is geworden, is dat de OPEC minder invloed blijkt te hebben op de prijzen dan in het verleden. Het oliekartel is niet wat het geweest is", voegde hij toe.

De euro noteerde rond het middaguur op 1,1304 dollar.

Bedrijfsnieuws
Sterke dalers onder de aan olie gerelateerde fondsen waren Statoil met een verlies van 2,1 procent, Subsea, dat 1,3 procent inleverde, en Shell, dat eveneens 1,3 procent moest laten gaan.

Aandelen die profiteren van lagere olieprijzen, zoals die in de reis- en luchtvaartsector, stonden maandag hoger. Air France-KLM steeg 1,0 procent, EasyJet won 2,2 procent en de moedermaatschappij van British Airways noteerde rond het middaguur 1,7 procent hoger.

TUI steeg 3,8 procent en Thomas Cook Group won 0,7 procent, nadat Berenberg het advies voor de twee reisorganisaties verhoogde. "Na het toenemen van de geopolitieke risico's zijn wij van mening dat het onderpresteren van de sector overdreven is, aangezien we verwachten dat de Europese consument nog steeds op vakantie zal gaan", aldus de analisten.

ARM Holdings verloor 2,3 procent, nadat Jefferies het advies voor de chipmaker verlaagde naar Houden van Kopen.

Wall Street
De Amerikaanse futures wezen rond het middaguur op een licht lagere opening voor Wall Street. Zowel de futures voor de Dow Jones index, als die voor de S&P 500 en de Nasdaq stonden 0,1 procent lager.

Leren beleggen

Live koersen