Redactie ABM Financial News - Dinsdag 5 april 2016, 12:08 uur

De Europese aandelenmarkten noteerden dinsdag rond het middaguur lager, met name vanwege een onverwachte daling van de Duitse fabrieksorders en zorgen over de wereldwijde economische groei.

De EuroStoxx 50 handelde dinsdag rond lunchtijd 2,4 procent lager op 2.891,04 punten. De DAX-30 daalde 2,4 procent tot 9.585,08 punten, de Franse beurs verloor 2,3 procent op 4.246,97 punten en de Britse FTSE-100 noteerde 1,5 procent lager op 6.071,95.

De Duitse aandelenmarkten kwam met name onder druk te staan, nadat bekend werd dat de Duitse fabrieksorders in februari zijn gedaald met 1,2 procent.

"De aandelenmarkten staan opnieuw onder druk, waarbij de DAX een zorgwekkende corrigerende beweging laat zien, wat suggereert dat de rally uit februari en maart zijn opwaartse impuls heeft verloren en in een neerwaartse trend verandert", aldus marktanalist Richard Perry van Hantec Markets.

Daarnaast werd de markt overspoeld door een reeks Europese inkoopmanagersindexen voor de dienstensector in maart. Met uitzondering van Spanje, stelden debze data teleur. De activiteiten in de dienstensector van de eurozone zijn in maart in een iets lager tempo gegroeid dan in februari. De index daalde van 53,3 in februari naar 53,1 in maart. Daarbij was in Duitsland en in Italië sprake van een vertraging van de economische groei, was in Frankrijk ondanks een stijging van de index nog steeds sprake van krimp en nam de groei in Spanje en het Verenigd Koninkrijk in een sterker tempo toe.

Daarnaast werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in februari zijn gestegen met 0,2 procent.

Het Internationaal Monetair Fonds riep dinsdag op tot stimulering van de economisch groei en waarschuwde dat de risico's voor de wereldwijde economie toenemen. De opmerkingen volgen een dag na een rapport, waarin werd gesteld dat opkomende markten, waaronder China, in toenemende mate een bedreiging vormen voor de aandelenmarkten in de ontwikkelde landen.

Brent noteerde rond het middaguur 0,7 procent lager op 37,40 dollar per vat, waardoor de aan olie gerelateerde fondsen opnieuw onder druk stonden. AMEC Foster Wheeler daalde 4,4 procent, Tullow Oil verloor 1,9 procent en Total gaf 2,4 procent prijs.

Overige aan grondstofgerelateerde fondsen stonden tevens onder druk. Glencore verloor 1,9 procent.

Staalgigant ArcelorMittal verloor 8,0 procent, nadat het concern meldde dat het de claimemissie van 3 miljard dollar succesvol heeft afgerond.

De Amerikaanse futures wijzen op een beduidend lagere opening van Wall Street, waarbij de Dow en Nasdaq futures 0,7 procent lager noteerden en de S&P 500 futures 0,9 procent verloren.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney