Redactie ABM Financial News - Donderdag 21 april 2016, 12:08 uur

De Europese aandelenmarkten noteerden donderdag rond het middaguur lager in aanloop naar het ECB-rentebesluit later op de dag.


De EuroStoxx 50 daalde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 3.131 punten. De DAX 30 leverde 0,6 procent in op 10.362 punten, de Franse CAC 40 verloor 0,7 procent tot 4.558 punten en de Britse FTSE 100 noteerde 0,8 procent lager op 6.360 punten.

Vandaag richt de aandacht zich vooral op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De markt rekent erop dat de centrale bank zal herhalen gecommitteerd te zijn aan het stimuleren van de economische groei en de inflatie in de eurozone. De publicatie wordt gevolgd door een persconferentie van de voorzitter van de ECB, Mario Draghi.

Draghi hintte na de vorige bijeenkomst al de rente niet langer als verruimingsmaatregel te willen inzetten, maar zich te focussen op een verlichting van de kredietvoorwaarden door middel van bankleningen en kwantitatieve versoepeling. Sommige economen verwachten echter dan de centrale bankier dit standpunt zal loslaten en zal hinten op verdere renteverlagingen later dit jaar.

Riksbank, de centrale bank van Zweden, handhaafde donderdag zijn belangrijkste rentetarief op 0,50 negatief, maar verhoogde zijn kwantitatieve verruimingsprogramma met 45 miljard Zweedse kronen. De Zweedse kroon liep na het besluit op ten opzichte van de dollar en de euro.

In afwachting van het rentebesluit van de ECB, noteerde de euro stabiel ten opzichte van de dollar op 1,1302.

Op macro-economisch vlak werd donderdagochtend bekend dat de detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk in maart op jaarbasis zijn gestegen met 2,7 procent. Daarmee stijgen de verkopen inmiddels 35 maanden op rij.

Het Franse ondernemersvertrouwen verbeterde deze maand, meldde Insee. Het bedrijfssentiment binnen de Franse industrie verbeterde in april onverwacht, omdat bedrijven positiever zijn over hun orderpositie. De vertrouwensindex steeg van 102 naar 104.

Amerikaanse olie werd donderdag duurder. De prijs voor een vat West Texas Intermediate steeg rond de klok van half één 0,3 procent tot 44,33 dollar. Een vat Brent werd fractioneel duurder ten opzichte van woensdagavond, op 45,72 dollar.

Bedrijfsnieuws
Op bedrijfsvlak kon Pernod Ricard rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de drankenproducent over zijn fiscale derde kwartaal een 3 procent lagere omzet rapporteerde. Het aandeel noteerde rond het middaguur 7 procent lager.

Ericsson stond aan het begin van de middag ruim 8 procent lager. Over het eerste kwartaal werd een lagere winst en omzet gerapporteerd. Bovendien waren de resultaten onder verwachting.

Volkswagen steeg bijna 3 procent, na berichten dat de autoproducent op het punt staat in de Verenigde Staten een schikking te treffen over zo'n 600.000 voertuigen die in Amerika betrokken zijn bij het emissieschandaal.

De Noorse chemieproducent Yara heeft de nettowinst in het eerste kwartaal op jaarbasis weten te verdrievoudigen, vanwege lagere energiekosten en valuta-effecten. Het aandeel won ruim 4 procent.

De specialist in energie-management Schneider Electric heeft in het eerste kwartaal een marginaal hogere omzet geboekt, omdat het bedrijf last had van de sterke euro. Het aandeel noteerde wel 4 procent hoger.

Wall Street
De Amerikaanse futures duidden donderdag rond de klok van half één op een vrijwel vlakke opening.

Leren beleggen

Live koersen