Redactie ABM Financial News - Vrijdag 1 april 2016, 12:09 uur

De Europese beurzen noteerden vrijdag rond lunchtijd in het rood op de eerste handelsdag van de maand en het nieuwe kwartaal.

De EuroStoxx 50 handelde vrijdag rond het middaguur 1,8 procent lager op 2.950,78 punten. De DAX-30 ging met 1,7 procent omlaag naar 9.799,08 punten, de Franse beurs liep 1,8 procent terug naar 4.306,31 punten en de beurs in Londen zakte 1,2 procent naar 6.103,07 punten.

In Japan daalde de inkoopmanagersindex voor de industrie van 50,1 in februari naar 49,1 in maart, terwijl het kwartaalbericht van de centrale bank van Japan met een gedaald ondernemersvertrouwen in maart erg weinig positiefs te melden had.Dit zorgde voor een stevige mineurstemming op de beurs in Tokio, hetgeen zich vrijdag doorvertaalde in breedgedragen verliezen.

Macro-economisch lag vrijdagochtend het zwaartepunt op een flinke reeks industriële inkoopmanagersindexen over maart. Vanochtend werd in China al bekend dat de index van Caixin steeg, maar onder het break even-niveau van 50 bleef. Het officiële cijfer steeg eveneens, en kwam wel nipt boven de 50 uit. China bracht ook het officiële cijfer voor de dienstenector uit en die steeg in maart naar bijna 54.

Uit het eurogebied kwamen van vrijwel alle landen ook nieuws over de stand van zaken in de industrie. De inkoopmanagersindexen van Duitsland, Italië en de eurozone stegen, maar de index van Frankrijk daalde juist van 50,2 naar 49,6.

De markt wacht nu op het Amerikaanse banenrapport over maart, waar een werkloosheid voor wordt voorzien van 4,9 procent, gelijk aan in februari. De groei van het aantal banen komt naar verwachting uit 213.000 tegenover een stijging van 242.000 in februari. Met het oog op de inflatie kijken beleggers met name naar de ontwikkeling van het uurloon.

Staalproducenten staan vrijdag in de belangstelling, niet alleen vanwege de voorgenomen desinvesteringen van Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk, maar ook op basis van geruchten over interesse van Tata om een belang te nemen in ThyssenKrupp.

De Amerikaanse futures noteerden rond het middaguur licht lager.

Leren beleggen

Live koersen