Redactie ABM Financial News - Donderdag 28 april 2016, 12:04 uur

De Europese aandelenmarkten noteerden donderdag rond de klok van half één behoorlijk in het rood. De stemming was negatief vanwege de onverwachte handhaving van het monetaire beleid door de Bank of Japan, terwijl was gerekend op aanvullende maatregelen.

De EuroStoxx 50 noteerde aan het begin van de middag 1,5 procent lager, de Duitse DAX daalde 1,1 procent, de CAC 40 leverde 1,2 procent in en de FTSE-100 verloor 0,9 procent.

Nadat de Federal Reserve de markt woensdagavond niet verraste met de beslissing de rente te handhaven, deed de Bank of Japan dat donderdag wel, door hetzelfde te doen, terwijl werd verwacht dat de Japanse centrale bank juist extra stimuleringsmaatregelen zou aankondigen.

"De beslissing om vandaag geen aanvullende maatregelen aan te kondigen is een grote teleurstelling voor de markten en zorgde voor een flinke waardestijging van de yen", schreef econoom Marcel Thieliant van Capital Economics donderdag. "Toch denken we dat het nog steeds een kwestie is van wanneer, en niet of, de centrale bank zijn verruimingsmaatregelen verder zal opvoeren", aldus de marktvorser.

In reactie op het besluit van de Bank of Japan is de dollar krap 3 procent gedaald tot 108,16 yen, terwijl de euro ten opzichte van de Japanse munt 2,6 procent daalde, tot 122,92 yen.

De euro liep wel op ten opzichte van de dollar, tot 1,1361.

Op macro-economisch vlak kwamen een aantal publicaties de markt in. Zo daalde het Spaanse consumentenvertrouwen in april met 1,1 procent, waarmee het prijspeil harder afnam dan in maart, toen er sprake was van een negatieve inflatie van 0,8 procent.

De werkloosheid in Duitsland bleef in april stabiel op 6,2 procent, maar het aantal werklozen daalde wel, met 16.000.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone kwam iets beter uit in april, maar bleef negatief op -9,3. Het bedrijfsklimaat verbeterde ten opzichte van maart van 0,12 naar 0,13.

Olie kostte donderdag rond de klok van half één duurder. De prijs voor een vat Brent stond 0,3 procent hoger op 47,07 dollar, terwijl West Texas Intermediate 0,2 procent duurder werd op 45,42 dollar.

Bedrijfsnieuws
Airbus Group presenteerde donderdag gemengde resultaten. De omzet steeg fractioneel in het eerste kwartaal, maar het bedrijfsresultaat nam met ruim 70 procent af terwijl de nettowinst halveerde en de waarde van de nieuwe orders flink afnam. Het aandeel noteerde aan het begin van de middag ruim 6 procent in de min.

Anglo American kondigde aan een aantal activiteiten in Brazilië te verkopen, voor 1,5 miljard dollar. Het aandeel van de mijnbouwer steeg bijna 3 procent.

BBVA daalde donderdag ruim 8 procent. In het eerste kwartaal had de Spaanse bank last van ongunstige valutabewegingen, waardoor er onder de streep een 54 procent lagere nettowinst stond. Ook vielen de netto rentebaten lager uit dan de markt had verwacht.

Deutsche Bank boekte in het eerste kwartaal een 20 procent lagere omzet, terwijl de winst halveerde. In 2015 boekte de Duitse bank nog een miljardenverlies. Het aandeel noteerde aan het begin van de middag 3,7 procent hoger.

Lloyds Banking noteerde 1,8 procent lager na het openen van de boeken over het afgelopen kwartaal, waarin de nettowinst 44 procent daalde omdat de bank hogere herstructureringskosten boekte.

Subsea 7 boekte in de eerste drie maanden van 2016 minder omzet, maar de winst bleef redelijk stabiel. Het orderboek steeg naar 6,5 miljard dollar. Toch waarschuwde de Noorse oliedienstverlener dat de marktomstandigheden uitdagend blijven. Het aandeel steeg 1,4 procent

Telefonica Deutschland heeft over het eerste kwartaal een lagere omzet en winst geboekt. Het Duitse telecomconcern kon in dezelfde periode in 2015 nog profiteren van een boekwinst door de verkoop van activiteiten en kampte in de eerste maanden van dit jaar met herstructeringskosten. Het aandeel daalde 3,5 procent.

Volkswagen maakte donderdag bekend dat het terugkopen van auto's met een diesemotor waarin sjoemelsoftware zit, bijna 8 miljard euro gaat kosten. Het aandeel verloor 1,1 procent.

Wall Street
De Amerikaanse futures duidden donderdag aan het begin van de middag op een lagere opening, met gemiddelde verliezen van 0,7 procent voor de Dow Jones-index, de S&P 500 en de Nasdaq.

Leren beleggen

Live koersen