Redactie ABM Financial News - Maandag 25 april 2016, 12:02 uur

De aandelenmarkten in Europa noteerden aan het begin van de middag lager, in lijn met de Aziatische beurzen die eerder op de dag in het rood sloten. Aan het begin van de middag noteerde de Eurostoxx 50 0,7 procent lager, verloor de Duitse DAX 0,7 procent, leverde de Franse CAC-40 0,5 procent in en stond de Britse FTSE-100 0,3 procent in de min.

De Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in april licht gedaald, bleek maandag uit cijfers van het onderzoeksinstituut. De index liep terug van 106,7 in maart naar 106,6 in april.

"De Ifo-index bleef in brede zin stabiel en het was goed nieuws dat de verwachtingsindex voor de tweede maand op rij verbeterde, nadat er in februari nog sprake was van een behoorlijke verzwakking. De index voor de huidige verwachtingen liep licht terug, maar blijft rond historisch hoge niveaus", schreef econoom Tobias Rühl van UniCredit maandag.

Een ander Duits onderzoeksinstituut, IW, zei maandag dat hoewel de grootste economie van de eurozone robuust lijkt, er wel degelijk kwetsbare plekken zijn.

"Op het eerste gezicht doet de Duitse economie het best goed, maar de economische problemen binnen de opkomende markten en de stijgende energieprijzen dreigen de groei te vertragen", schreef IW maandag in een rapport.

De macro-economische agenda is vandaag verder alleen nog gevuld met de nieuwe woningverkopen uit Amerika in maart, die een half uur na de opening van Wall Street verschijnen.

De euro/dollar noteerde maandag aan het begin van de middag 1,1254. Het Britse pond is ten opzichte van de dollar aangedikt tot 1,4429 nadat de Amerikaanse president Barack Obama tijdens het weekend pleitte voor het behoud van het Verenigd Koninkrijk als lid van de Europese Unie.

Met name de rentebesluiten van de Federal Reserve, woensdag en de Bank of Japan op vrijdag, zullen deze week vermoedelijk richtingbepalend zijn voor de valutamarkten.

Olie werd maandag weer goedkoper. Een vat Brent noteerde aan het eind van de ochtend 1,2 procent lager op 44,53 dollar, terwijl voor een vat West Texas Intermediate 1,3 procent minder werd betaald op 43,15 dollar.

Bedrijfsnieuws
Mijnbouwers stonden maandag onder druk. "Beleggers zijn sceptisch oer hoeveel ruimte er nog is voor een rally", schreef marktanalist Tony Cross van Trustnet Direct maandag. "Er is weinig uitzicht op een productieverlaging en er zijn beperkingen aan hoeveel China kan consumeren", aldus de marktvorser.

Anglo American daalde 6,2 procent, BHP Billiton leverde 4,6 procent in en Rio Tinto verloor 3,2 procent.

Door de lagere olieprijzen stonden grondstoffondsen ook lager. Royal Dutch Shell leverde 1,8 procent in, BP daalde 2,0 procent, en Total verloor 0,5 procent.

ArcelorMittal koerste 3,3 procent lager. Uit de analistenconsensus die de staalmaker maandag publiceerde voor het eerste kwartaal, bleek dat de markt een flink lager bedrijfsresultaat (EBITDA) verwacht ten opzichte van een kwartaal eerder en het jaar ervoor.

Electricite de France maakte maandag bij monde van CEO Jean-Bernard Lévy bekend dat de 26 miljard dollar bedragende bouw van een kernreactor in het Verenigd Koninkrijk wordt doorgezet. Vrijdag keerden de aandeelhouders van het Franse staatsbedrijf nog een kapitaalverhoging van 4 miljard euro goed. Vooral vakbonden zijn bezorgd dat Hinkley Point, zoals het project omtrent de bouw van de Britse kernreactor heet, het bedrijf met te hoge schulden zal opzadelen. Daarom noteerde het aandeel aan het begin van de middag 7,3 procent in de min.

Philips kwam met kwartaalcijfers. In de eerste drie maanden van 2016 steeg de omzet, maar vielen de marges tegen, vond analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. De winst werd in de verslagperiode gedrukt door bijzondere posten. Het aandeel daalde 5,4 procent.

Aan de Britse Midcap, de FTSE 250, noteerde Sports Direct International 0,4 procent hoger. De retailer van sportkleding was tot het weekend in gesprek om een aantal winkels van de warenhuisketen BHS over te nemen, maar die onderhandelingen liepen spaak, waarop BHS naar verwachting maandag nog surseance van betaling aanvraagt en 11.000 banen op de tocht komen te staan.

Wall Street
De Amerikaanse futures duidden maandag op een licht lagere opening, van gemiddeld 0,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen