Redactie ABM Financial News - Vrijdag 8 april 2016, 12:09 uur

De Europese aandelenmarkten noteerden vrijdag aan het begin van de middag in de plus, vanwege een hogere risicobereidheid onder beleggers en de hogere olieprijs.

De EuroStoxx 50 noteerde rond het middaguur 1,1 procent hoger op 2.903,39 punten, de DAX 30 steeg 1,0 procent tot 9.622,04 punten, de Franse CAC 40 won 0,9 procent op 4.282,70 punten en de Britse FTSE 100 noteerde 0,7 procent hoger op 6.179,37 punten

Positieve Duitse handelsdata gaven de markt tevens een impuls. Uit de data van het Duitse statistiekbureau Destatis bleek dat de export in Duitsland in februari is gestegen met 4,1 procent, terwijl de import van goederen met 4,0 procent toenam ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de Britse industriële productie in februari op jaarbasis is gedaald met 0,5 procent en dit was de sterkste daling sinds augustus 2013. Op maandbasis was sprake van een daling van 0,3 procent. De Franse industriële productie is in februari op maandbasis gedaald met 1,0 procent en op jaarbasis gestegen met 0,6 procent.

Daarnaast haalde de markt steun uit de hogere olieprijs en een herstel van de dollar, waardoor beleggers meer bereid waren in risicovollere activa te stappen. Het herstel van de dollar kwam in reactie op commentaar van de voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen op donderdag toen zij uitsprak dat de economie solide is en er geen sprake is van een zogenoemde 'zeepbel economie'.

Brent noteerde rond het middaguur 3,4 procent hoger op 40,76 dollar en WTI steeg 3,5 procent tot 38,58 dollar.

De euro noteerde rond de klok van één uur op 1,1373. De greenback herstelde ten opzichte van de yen, nadat de Japanse minister van financiën Taro Aso aangaf mogelijk op te treden tegen de "eenzijdige" stijging van de yen. De Japanse munt fungeert als "veilige haven" op momenten van nervositeit over de wereldwijde economische groei.

Bedrijfsnieuws

Autoproducent Daimler noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger en Siemens steeg 1,0 procent, in reactie op de positieve Duitse handelsdata.

De energiesector profiteerde van de hogere olieprijs, waarbij BP 2,0 procent hoger koerste en Statoil 0,2 procent hoger noteerde.

De Italiaanse financials behoorden gedurende de eerste helft van de handelsdag tot de grootste stijgers. UniCredit steeg 7,5 procent, Unione de Banche Italiane won 8,2 procent en Intesa Sanpaolo koerste 5,6 procent hoger.

De Amerikaanse futures wezen rond het middaguur op een hogere opening van Wall Street, waarbij de futures van de Dow Jones index en de S&P 500 0,5 procent hoger noteerden en die voor de Nasdaq 100 0,6 procent stegen.

Leren beleggen

Live koersen