Redactie ABM Financial News - Maandag 11 april 2016, 12:02 uur

De aandelenmarkten in Europa noteerden maandag rond het middaguur hoger, waarmee de Europese beurzen herstelden van een fractioneel lagere opening, die werd veroorzaakt door tegenvallende macro-data uit China en de lagere olieprijs.

De EuroStoxx 50 koerste rond het middaguur 0,8 procent hoger op 2.936,25 punten, de DAX 50 steeg 1,0 procent tot 9.719,37 punten, de Franse CAC won 0,5 procent tot 4.322,81 punten en de Britse FTSE 100 noteerde vlak op 6.202,13 punten.

Een rally onder de Italiaanse financials trok de overige Europese aandelenmarkten in positief territorium. Ook de mijnbouwsector en telecomfondsen zaten in de lift. Aan de consumentensector gerelateerde fondsen, maar ook technologie- en industriële fondsen stonden maandag echter onder druk.

Zwakke Chinese inflatie-data leidden voorbeurs tot druk. Uit cijfers van het Chinese bureau voor de statistiek bleek dat de consumentenprijzen in februari met 2,3 procent zijn gestegen, versus 1,8 procent een maand eerder. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,4 procent.

Brent noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 41,81 dollar en WTI daalde 0,5 procent tot 39,52 dollar.

De euro/dollar noteerde aan het begin van de middag 1,1392.

Stijgers en dalers
De Italiaanse FTSE MIB was gedurende de eerste helft van de handelsdag koploper en won 1,2 procent, in afwachting van een slotverklaring na een bijeenkomst tussen de centrale bank van Italië en het Italiaanse ministerie van financiën over de noodlijdende bankensector van het land. De markt rekent erop dat Rome een fonds opricht om de slechte leningen het hoofd te kunnen bieden.

De Italiaanse bank Banca Monte dei Paschi di Siena noteerde rond het middaguur 9,5 procent hoger, UniCredit steeg 5,5 procent en Unione di Banche Italiane SpA won 6,7 procent.

De mijnbouwsector steeg maandag op basis van de zwakke Chinese inflatie-data, waarbij de markt anticipeert op meer stimuleringsmaatregelen van de Chinese centrale bank. Koperproducent Anglo American steeg 3,5 procent en Boliden won 1,3 procent.

Mediaset SpA noteerde 1,1 procent hoger, nadat het Franse Vivendi vrijdag meldde het Italiaanse mediabedrijf over te nemen. Vivendi noteerde 0,1 procent hoger.

Opening Wall Street
De Amerikaanse futures wezen rond het middaguur op een hogere opening van Wall Street, waarbij de Dow Jones index, de S&P 500 en Nasdaq 100 futures rond de 0,3 procent hoger noteerden.

Leren beleggen

Live koersen