Redactie ABM Financial News - Dinsdag 26 april 2016, 12:01 uur

De aandelenmarkten in Europa noteerden dinsdag aan het begin van de middaghandel verdeeld, waarmee de winsten van eerder op de dag verdampten.

Rond de klok van kwart voor één noteerde de Eurostoxx 50 0,3 procent hoger, noteerde de Duitse DAX vrijwel vlak, daalde de CAC-40 0,1 procent en stond de Britse FTSE-100 0,3 procent hoger.

Na een aardige start voor de Europese markten, ondanks een verdeeld beeld in Azië, verloren de beurzen in Europa aan het eind van de ochtend aan kracht en maakten beleggers een pas op de plaats, voorafgaand aan het rentebesluit van de Federal Reserve.

Bedrijfscijfers van bedrijven als BP en Orange werden evenwel goed ontvangen.

Tijdens de middaghandel kunnen beleggers zich richten op een aantal Amerikaanse macro-economische en bedrijfscijfers. Vanmiddag komen achtereenvolgens de orders voor duurzame goederen in maart, de Case Shiller huizenprijsindex van S&P over februari en het consumentenvertrouwen over april uit in Amerika.

Verder begint de Federal Reserve aan de tweedaagse beleidsvergadering, waarna woensdagavond het rentebesluit volgt. Wijzigingen worden niet voorzien, maar het persbericht van de Amerikaanse centrale bank zal zeker nauwlettend worden geanalyseerd door de markt.

De euro/dollar noteerde dinsdag 1,1283. Het Britse pond is ten opzichte van de dollar aangedikt tot 1,4561 nu de vrees voor een Brexit wat is afgenomen.

Met name de rentebesluiten van de Federal Reserve, woensdag en de Bank of Japan op vrijdag, zullen deze week vermoedelijk richtingbepalend zijn voor de valutamarkten.

Olie werd dinsdag duurder. Een vat Brent noteerde aan het eind van de ochtend 0,8 procent hoger op 44,67 dollar, terwijl voor een vat West Texas Intermediate 0,7 procent meer werd betaald op 42,94 dollar.

Bedrijfsnieuws
Het draaide dinsdag vooral om de kwartaalcijfers. BP maakte voor het tweede kwartaal op rij verlies, onder druk van de aanhoudend lagere olieprijzen. Het dividend werd wel gehandhaafd en omdat de aangepaste winst beter was dan de markt had voorzien, waren beleggers toch tevreden. Het aandeel steeg dan ook ruim 4 procent.

Cijfers van Orange werden eveneens goed ontvangen. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 3,5 procent tot 10 miljard euro terwijl het bedrijfsresultaat (EBITDA) met 1,9 procent verbeterde tot krap 2,6 miljard euro. Het Franse telecombedrijf kon profiteren van omzetgroei in Spanje en de nadelige effecten van een prijzenoorlog in thuismarkt Frankrijk namen af. Het aandeel won 1,4 procent.

Bayer had in het eerste kwartaal te lijden onder wisselkoerseffecten, die op de omzet drukten. Er was sprake van slechts een marginale omzetstijging. Bij constante wisselkoersen steeg de omzet evenwel met 3,2 procent. Het aandeel daalde 0,7 procent.

Standard Chartered boekte in het eerste kwartaal weliswaar 24 procent minder omzet dan een jaar eerder, maar het aantal slechte leningen op de balans nam af en dit nieuws werd door beleggers verwelkomd, en het aandeel steeg bijna 10 procent.

Een andere blikvanger was het Finse UPM-Kymmene Oyj. De producent van pulp en papier presenteerde sterke cijfers, met een stijging van de aangepaste winst van 34 procent in het eerste kwartaal. Het aandeel won dik 10 procent.

Wall Street
De Amerikaanse futures duidden dinsdag op een licht hogere opening, van ongeveer 0,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen