Redactie ABM Financial News - Dinsdag 12 april 2016, 11:58 uur

De Amsterdamse beurs is na een licht hogere opening gedurende de ochtend even in het rood gedoken, om vervolgens weer licht te stijgen. De AEX koerste 0,1 procent hoger op 436,98 punten, terwijl de AMX 0,2 procent prijsgaf.

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer nemen beleggers een afwachtende houding aan in aanloop naar het volledig uitbreken van het cijferseizoen. Nijkamp kijkt vooral uit naar de cijfers van de banken, die volgens de vermogensbeheerder doorgaans richting bepalen.

"De beurzen zullen dicht bij huis blijven voordat de cijferstorm volledig losbarst," aldus Nijkamp.

Vanochtend stond er weinig richtinggevend nieuws op de agenda. De Duitse inflatie bleek in maart op jaarbasis conform de voorlopige schatting uitgekomen op 0,3 procent. Op maandbasis nam het prijspeil afgelopen maand met 0,8 procent toe. De Britse inflatie steeg tot het hoogste niveau in ruim een jaar.

De Chinese premier Li Keqiang meldde verder dat de Chinese economie in de eerste paar maanden van het jaar positieve signalen heeft laten zien, hoewel de economie nog steeds geconfronteerd werd met sterke tegenwind en aan de aanbodzijde van de economie structurele hervormingen nodig zijn om de groei te kunnen stabiliseren.

Beleggers kijken vanmiddag met name naar de World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds en de Amerikaanse importprijzen.

Het muntpaar euro/dollar werd dinsdag licht hoger verhandeld op 1,1424. Olie werd duurder. Een mei-future op een vat West Texas Intermediate klom 1,2 procent naar 40,84 dollar, terwijl een vat Brent 1,4 procent hoger werd verhandeld op 43,46 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 12 van 25 fondsen in het groen, waarbij ArcelorMittal het voortouw nam met een winst van 3,4 procent. De staalreus kreeg een adviesverhoging door Goldman Sachs van Neutraal naar Kopen, waarbij het staalconcern ook een plaatsje verwierf op de favorietenlijst van de Amerikaanse zakenbank.

Verder won indexzwaargewicht Royal Dutch Shell in het licht van een stijgende olieprijs, 0,7 procent. KPN won zelfs 1,0 procent.

Grootste daler onder de hoofdfondsen bleek Ahold, dat krap een procent aan beurswaarde zag verdampen. Ook Randstad kon met een min van 0,9 procent niet in het groen komen. Wolters Kluwer verloor eveneens 0,9 procent.

In de Midkap was het Fugro dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg ruim een procent, gevolgd door Sligro Food Group dat 0,6 procent bijschreef.

Air France-KLM maakte een pas op de plaats. Kepler Cheuvreux verwacht niet dat de luchtvaartmaatschappij dit jaar tot een akkoord met vakbonden kan komen. Kepler denkt verder dat Air France-KLM in het afgelopen kwartaal een minder groot verlies heeft geleden dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Intertrust bleek in de AMX de gebeten hond met een koersdaling van 3,3 procent. Ook Galapagos had het moeilijk en werd 1,3 procent minder waard. ASM International verloor 1,2 procent. Norges Bank vergrootte het belang in ASMI, terwijl Goldman Sachs juist een kleiner belang meldde.

Onder de kleinere fondsen won Neways Electronics 2,8 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De toeleverancier voor elektronische componenten en besturingssystemen boekte een hogere omzet en liet zich positief uit over de rest van het jaar. SNS Securities was met name te spreken over de sterke groei van het orderboek. Ook de omzettrend liet een verbetering zien, aldus SNS.

Fagron maakte een koersval van 4,5 procent. De totale omzet uit voortgezette activiteiten van de magistrale bereider steeg afgelopen kwartaal op jaarbasis met 0,9 procent van 102,6 miljoen euro tot 103,6 miljoen euro. Tegen constante wisselkoersen bedroeg de groei 7,2 procent, maar autonoom was er juist sprake van een afname van omzet met 6,0 procent op jaarbasis. De onderneming gaf geen outlook af, in afwachting van de geplande kapitaalverhoging van 220 miljoen euro.

Leren beleggen

Live koersen