Redactie ABM Financial News - Vrijdag 29 april 2016, 12:03 uur

De Amsterdamse beurs wist gedurende de ochtend het openingsverlies niet weg te werken. De AEX koerste rond de klok van elf uur 1,2 procent lager op xx punten, terwijl de AMX 0,4 procent prijsgaf.

De ochtend werd volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus gekenmerkt door een "cijferbrij", al waren er volgens Schutte weinig grote uitschieters. Vanochtend stonden onder meer de cijfers van Fugro, KPN, Gemalto en USG People op de rol.

Evenwel kwam de omvang van de verliezen op de Amsterdamse beurs volgens de beleggingsadviseur enigszins als een verrassing. "Wall Street sloot weliswaar lager, maar nabeurs volgde een optimistische reactie op onder meer de cijfers van Amazon en LinkedIn," aldus Schutte.

Volgens de beleggingsadviseur wordt er gehandeld tegen lage volumes, waardoor de beurzen gedurende de dag mogelijk op de huidige niveaus zullen blijven hangen.

Op macro-economisch vlak kwam er nieuws uit onder meer Duitsland en Frankrijk. Vanochtend bleek dat de Duitse detailhandelsverkopen in maart op jaarbasis en gecorrigeerd voor inflatie met 0,7 procent zijn gestegen. Op maandbasis daalden de detailhandelsverkopen in de derde maand van dit jaar evenwel met 1,1 procent.

De Franse economie groeide in het eerste kwartaal van 2016 in een iets sneller tempo. Het bruto binnenlands product steeg afgelopen kwartaal met 0,5 procent op kwartaalbasis, tegenover een verwachting van 0,4 procent. In het vierde kwartaal groeide de economie nog met 0,3 procent.

Econoom Tullia Bucco van UniCredit Research sprak van een "stevige groeiversnelling", waarbij de tegenvallende groei uit het vierde kwartaal slechts gedreven bleek door tijdelijke factoren.

Het groeitempo in Spanje bleef met 0,8 procent onveranderd ten opzichte van de vorige twee kwartalen.

Beleggers krijgen later in de ochtend nog inzicht in onder meer de economische groei van de eurozone in het eerste kwartaal en de voorlopige inflatiecijfers uit de eurozone in april. "Dit [laatste] cijfer is een belangrijke indicator voor de Europese Centrale Bank voor het bepalen van stimulerende maatregelen", aldus marktanalist Ron van der Does van IG.

Het muntpaar euro/dollar werd verhandeld op 1,1384. Olie werd duurder. De juni-futures op een vat West Texas Intermediate noteerden 0,7 procent hoger op 46,34 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,4 procent stegen op 47,98 dollar.

Stijgers en dalers
Slechts één fonds koerste vanochtend in het groen. KPN werd 1,2 procent meer waard na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. De omzet van KPN kwam in het eerste kwartaal krap 4 procent lager uit op 1.689 miljoen euro. Het voor reorganisatiekosten en incidentele posten aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) uit voortgezette activiteiten lag in het afgelopen kwartaal op 568 miljoen euro, terwijl analisten mikten op 576 miljoen euro. Analist Marc Hesselink van ABN AMRO noemde de resultaten conform verwachting, al was de de kwaliteit van de omzet en het bedrijfsresultaat volgens de marktvorser beter dan voorzien.

TNT Express wist met een min van 0,1 procent de verliezen beperkt te houden.

Verder daalde ArcelorMittal met 1,0 procent. Exane maakte vrijdag bekend het aandeel weer te gaan volgen met een Neutraal advies. De recente opleving van de staal- en ijzerertsprijzen is positief voor de ontwikkeling van het bedrijfsresultaat van de staalgigant, aldus de analisten.

De grootste daler onder de hoofdfondsen was Gemalto dat 8,6 procent prijsgaf, na de kwartaalcijfers. De omzet van de digitale beveiliger Gemalto kwam afgelopen kwartaal uit op 691 miljoen euro. Daarmee maakte de omzet, conform verwachting van analisten, een pas op de plaats. Hierdoor is er onder sommige analisten twijfel ontstaan of de Franse digitale beveiliger wel aan de eigen doelstellingen kan voldoen.

Ook indexzwaargewicht Unilever verloor 1,7 procent, terwijl verzekeraar Aegon 1,1 procent aan beurswaarde zag verdampen. JPMorgan verlaagde het koersdoel vrijdag.

In de Midkap was het BE Semiconductor dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel koerste 5,5 procent hoger, nadat Duivense toeleverancier van de halfgeleider industrie de eigen doelstellingen volbracht. Analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux sprak van een "prima" eerste kwartaal, waarbij de marktomstandigheden verbeterde en de order intake met 34 procent toenam.

Verder werden Arcadis en NSI respectievelijk 1,7 procent en 1,2 procent meer waard.

Het volatiele OCI moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 2,5 procent en ook Intertrust kon met een min van 2,1 procent niet in het groen komen.

Fugro gaf 2,1 procent prijs. De oliedienstverlener boekte in de eerste drie maanden van 2016 een omzet van 441,1 miljoen euro, een daling van 25,8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het bedrijf een omzet rapporteerde van 594,3 miljoen. Het orderboek voor het resterende deel van het jaar noteerde ultimo maart op 1,1 miljard euro, in vergelijking tot 1,4 miljard euro eind maart 2015. Volgens analist Dirk Verbiesen van KBC Securities wordt Fugro nog steeds wordt geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen.

Galapagos koerste slechts een half procent hoger, ondanks de solide kwartaalcijfers die het donderdagavond presenteerde. Vrijdag meldde het biotechbedrijf nog dat men de samenwerking met AbbVie uitbreidt op het gebied van taaislijmziekte. Hierdoor kunnen mogelijke mijlpaalbetalingen in de toekomst ook oplopen.

Onder de kleinere fondsen steeg Value8 maar liefst 3,6 procent, nadat het investeringsvehikel onder leiding van Peter Paul de Vries in 2015 flink is gegroeid dankzij overnames. Verder won Ordina xx procent, terwijl Fagron 2,4 procent daalde op 6,26 euro.

Het Financieele Dagblad meldde donderdag nabeurs dat de complexe reddingsoperatie die Fagron moet voorzien van nieuw kapitaal, op losse schroeven staat. De krant merkte op dat de emissiekoers van de nieuwe aandelen vrijwel zeker boven de 5,50 euro uit zal komen, hetgeen hoger is dan de maximumprijs die investeerders bereid zijn te betalen.

Leren beleggen

Live koersen