Redactie ABM Financial News - Maandag 25 april 2016, 13:17 uur

DSM heeft in het eerste kwartaal de resultaten zien stijgen. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de consensus van Vara, die werd opgesteld in opdracht van het speciaalchemiebedrijf.


Volgens analist Martin Roediger van Kepler Cheuvreux begint de nieuwe strategie van DSM vruchten af te werpen. De marktvorser, die een koopadvies heeft, verwacht dat het chemiebedrijf het jaar dan ook goed is begonnen en voorziet een winstverbetering in alle bedrijfsonderdelen.

De omzet in het eerste kwartaal steeg volgens de analisten op jaarbasis van 1.886 miljoen naar 1.950 miljoen euro. Daaraan droeg de divisie Nutrition 1.264 miljoen euro bij en Performance Materials 626 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) uit voortgezette activiteiten steeg volgens de marktvorsers van 248 miljoen naar 274 miljoen euro. Nutrition was goed voor een bedrijfsresultaat van 213 miljoen euro en Performance Materials voor 89 miljoen euro.

Uit voorgezette activiteiten, en voor bijzondere posten, behaalde DSM afgelopen kwartaal een nettowinst van 110 miljoen euro, bijna 60 procent meer dan de 69 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2015.

Analist Wim Hoste van KBC Securities wees er op dat DSM in het eerste kwartaal kon profiteren van een "redelijk eenvoudige" vergelijkingsbasis voor Nutritrion. Hoste wees er op dat DSM in de eerste drie maanden van 2015 nog voor 155 miljoen euro aan bijzondere kosten opvoerde, waardoor onder de streep een nettoverlies van 70 miljoen euro restte.

DSM wil in de komende drie jaar een hoge enkelcijferige groei boeken met het bedrijfsresultaat en een groeiend rendement op ingezet vermogen (ROCE) realiseren met jaarlijks een hoge dubbelcijferige groei in basispunten.

Het speciaalchemiebedrijf verwacht dat 2016 in lijn met deze middellange termijn doelstellingen zal verlopen.

Hoste merkte daarbij op dat, hoewel er nog slecht zicht is of de belangrijkste tegenwinden op het vlak van prijzen voor vitamine E, de ontwikkeling van de Zwitserse frank en een vertraging in Amerika in de markt voor dieetsupplementen gaan liggen, DSM dankzij louter het besparen van kosten al een significante winstgroei zou moeten behalen. De analist meent dat DSM in 2018 voor 250 miljoen tot 300 miljoen euro aan besparingen zou kunnen realiseren. In combinatie met de "nog altijd aantrekkelijke" waardering heeft KBC Securities een Accumuleren advies op DSM.

Ook analisten van Raymond James zijn enthousiast over de potentie die DSM heeft op het vlak van kostenbesparingen. Het speciaalchemiebedrijf biedt volgens de analisten één van de meest aantrekkelijke reorganisatieverhalen in de sector en hanteert dan ook een koopaanbeveling op het fonds.

DSM maakt de resultaten over het eerste kwartaal dinsdag voorbeurs bekend. Op een rood Damrak handelde het fonds maandagmiddag 0,1 procent lager op 52,33 euro.

Leren beleggen

Live koersen