Redactie ABM Financial News - Donderdag 28 april 2016, 16:13 uur

BE Semiconductor Industries heeft in het eerste kwartaal de eigen omzetdoelstellingen gehaald. Dit voorzien drie analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

Bij de jaarcijfers zei Besi voor het eerste kwartaal te mikken op omzet die 5 procent hoger of lager zou liggen dan in het vierde kwartaal. Door een combinatie van onder meer een minder gunstige productmix, wisselkoerseffecten en hogere operationele kosten, voorzag Besi dat er operationeel minder verdiend zou worden in de eerste drie maanden van dit jaar.

Analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux rekent op een omzet van 78 miljoen euro, waarmee de verkopen gelijk zouden zijn aan het voorgaande kwartaal "en in het midden van de guidance".

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers is iets optimistischer met een groei van 2,5 procent op een omzet van 80 miljoen euro. Bij een voorziene marge van 48 procent, 2,0 procentpunt minder dan in het vierde kwartaal, levery dit volgens de marktvorser een nettowinst van 7,8 miljoen euro op.

In een toelichting op de jaarcijfers stelde CEO Richard Blickman tegenover ABM Financial News voor 2016 "voorzichtig optimistisch" te zijn vanwege de omzetniveaus in het vierde kwartaal en de "gunstige" trends in februari. De bodem was volgens de topman vermoedelijk in het vierde kwartaal wel bereikt. Desalniettemin blijft de zichtbaarheid volgens de toeleverancier "erg beperkt".

Olofsen is dan ook vooral benieuwd naar de verwachtingen van Besi voor het tweede kwartaal. De marktvorser rekent op een omzetgroei van 30 procent op kwartaalbasis. Versteeg rekent op maximaal 7,5 procent groei.

Voor de sector als geheel belooft 2016 volgens Blickman een "overgangsjaar" te worden, waarna er in 2017 en 2018 een "sterke" groei zal plaatsvinden. Mocht in de tweede helft van dit jaar daadwerkelijk een nieuwe cyclus van start gaan, dan zal Besi dit volgens de topman "direct merken".

Analist Olofsen verhoogde eerder deze maand het advies voor Besi naar Kopen vanwege de veelbelovende fan-out wafer level packaging, kortweg FOWLP, technologie van TSMC, dat een afnemer is van de Duivense onderneming. In de markt heerst volgens Olofsen het geloof dat Apple deze technologie zal omarmen voor de volgende generatie iPhones, die vermoedelijk in september wordt gelanceerd. Dit zou volgens de analist betekenen dat TSMC in het tweede kwartaal aan de slag zal moeten voor Apple, hetgeen goed nieuws is voor Besi.

Besi maakt de kwartaalcijfers vrijdag voorbeurs bekend. Donderdagmiddag handelde het fonds 1,2 procent hoger op 24,64 euro.

Leren beleggen

Live koersen