Redactie ABM Financial News - Donderdag 21 april 2016, 14:58 uur

De Amerikaanse beurzen openen donderdag naar verwachting per saldo vlak, nadat de oplopende olieprijs tot stilstand kwam en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vooralsnog een non-event bleek.

De futures van de Dow Jones Industrial Average noteerden pakweg een half uur voor opening nipt in het rood.

De olierally boette donderdag aan kracht in. Een juni-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,1 procent naar 44,20 dollar en Brent werd eveneens 0,1 procent duurder op 45,84 dollar.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de wekelijkse steunaanvragen voor de week eindigend op 15 april met 6.000 daalden tot 247.000 aanvragen. Verder daalde de bedrijvigheid in de regio Philadelphia in april scherp. De zogenoemde Philly Fed index zakter terug van 12,4 in maart naar 1,6 negatief in april, terwijl slechts op een heel kleine afname was gerekend. De Chicago Fed index daalde van 0,38 procent negatief naar 0,44 negatief in maart.

Een half uur na opening volgen nog de Amerikaanse leidende indicatoren voor maart.

De ECB liet, conform verwachting, het belangrijkste rentetarief onveranderd. In de speech volgend op het besluit zal voorzitter Mario Draghi op dit moment herhalen gecommitteerd te zijn aan het stimuleren van de economische groei en de inflatie in de eurozone.

De euro noteerde donderdagmiddag ten opzichte van de dollar op 1,1333 dollar.

Bedrijfsnieuws
Op bedrijfsvlak kon American Express rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern woensdag nabeurs beter dan verwachte resultaten rapporteerde. Het aandeel noteerde donderdag in de elektronische handel in New York 2,5 procent hoger.

General Motors rapporteerde voorbeurs over het eerste kwartaal beter dan verwachte resultaten. Het aandeel steeg in de voorbeurshandel 3,5 procent.

Telecombedrijf Verizon boekte in de eerste drie maanden van 2016 een licht hogere nettowinst en omzet. Het telecombedrijf handhaafde de outlook, maar voorziet winstdruk in het tweede kwartaal. Het aandeel verloor 2,4 procent.

Speelgoedfabrikant Mattel noteerde voorbeurs 4,8 procent lager, nadat het concern een daling in de verkopen van Barbie en ander speelgoed rapporteerde.

Yum Brands noteerde in de voorbeurshandel 3,3 procent hoger, nadat het fastfood-concern beter dan verwachte resultaten rapporteerde.

Slotstanden
Wall Street sloot woensdag hoger, onder aanvoering van een oplopende olieprijs en goed ontvangen huizencijfers. De Dow Jones index won 0,2 procent op 18.096,27 punten, de breder samengestelde S&P 500 index dikte 0,1 procent aan op 2.102,40 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,2 procent naar 4.948,13 punten.

Leren beleggen

Live koersen