Redactie ABM Financial News - Maandag 11 april 2016, 13:19 uur

Air France heeft zijn piloten een voorstel gedaan in een poging een einde te maken aan maandenlange onderhandelingen, terwijl de luchtvaartmaatschappij ernaar streeft concurrerender te zijn.

Het concern heeft piloten gevraagd een lager uurloon te accepteren in ruil voor 5 procent tot 10 procent meer vlieguren, zodat de gemiddelde inkomsten voor piloten niet afnemen. Dit zei Frederic Gagey, CEO van de Franse tak van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM, maandag.

"De maatregelen die we voorgelegd hebben zullen het aantal vlieguren verhogen, en de salarissen op een trager tempo laten toenemen", zei Gagey.

Pilotenvakbonden hebben tot 2 mei om te reageren op het voorstel, aldus de CEO.

Het voorstel dat gedaan werd door de luchtvaartmaatschappij komt na maanden van gesprekken met piloten in pogingen manieren te vinden de kosten terug te dringen, en gelijktijdig een conflict te voorkomen, zoals de twee weken durende staking die het concern in 2014 nagenoeg 500 miljoen euro kostte.

De Air France CEO meldde maandag tevens dat het bedrijf toegewijd is tegen 2020 meer dan 600 piloten aan te nemen, wat het aantal piloten in het bedrijf van de huidige 3.600 naar 3.900 brengt, als de voorziene vertrekken meegerekend worden.

De woordvoerder van de grootste vakbond was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Op een groen Damrak koerste het aandeel Air France-KLM maandag ruim een procent hoger.

Leren beleggen

Live koersen