Redactie ABM Financial News - Vrijdag 18 maart 2016, 15:12 uur

Wall Street gaat vrijdag een licht hogere opening tegemoet, waarbij mogelijk wat volatiliteit ontstaat vanwege optie-expiratie. De macro-economische agenda is mager, met alleen het consumentenvertrouwen op de rol.


Rond de klok van twee uur noteerden de futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index circa een kwart procentpunt hoger.

Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade wees vrijdag op de "quadruple witching", met de expiratie van een aantal opties en futures. "Dat kan wat extra volatiliteit met zich meebrengen", aldus de marktanalist.

Op weekbasis ligt de Dow op koers voor een winst van meer dan 1 procent, terwijl de S&P en de Nasdaq bij het slot van donderdag ten opzichte van een week eerder respectievelijk 0,9 procent en 0,6 procent hoger stonden.

Voor de voorlopige raming over het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan mikken geraadpleegde economen op een indexcijfer van 92,2, tegenover 91,7 eind februari.

Verder verschijnt een aantal bestuursleden van de Federal Reserve ten tonele. Voor de markt is dit interessant na het rentebesluit van afgelopen woensdag, toen de Amerikaanse centrale bank zich mild toonde over de ontwikkeling van het monetaire beleid en het aantal verwachte renteverhogingen dit jaar werd teruggeschroefd tot twee, waar er eerder vier werden voorzien.

New York Fed president William Dudley geeft vrijdag een toespraak in New York tijdens een conferentie over bankentoezicht; zijn collega van de Boston Fed, Eric Rosegren, doet tijdens dezelfde bijeenkomst mee aan een paneldiscussie en St. Louis Fed president James Bullard geeft een toespraak tijdens een conferentie van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

De euro/dollar noteerde op 1,1281.

De olieprijzen zijn vrijdag na een voorzichtige start gestegen, en noteren halverwege de middag gemiddeld twee procent hoger. Mogelijk zullen de futures later op de dag reageren op het wekelijkse rapport van Baker Hughes over het aantal actieve boorplatforms in de Verenigde Staten. Vorige week daalde dat aantal naar het laagste niveau ooit, gemeten door de dienstverlener aan de olie- en gassector.

Qua individuele fondsen is er aandacht voor Adobe, dat donderdagavond na het slot op Wall Street met beter dan verwachte kwartaalresultaten kwam. Het aandeel van de softwaremaker noteert voorbeurs bijna 7 procent hoger.

Tiffany & Co kwam vrijdag voor de openingsbel met resultaten. In het afgelopen jaar boekte Tiffany een 3 procent lagere omzet van 4,1 miljard dollar. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet echter met 2 procent, vooral door hogere verkopen in Azië en Europa. De vergelijkbare omzet was in 2015 grofweg gelijk aan die in 2014. De nettowinst van Tiffany kwam afgelopen jaar uit op 494 miljoen dollar. Daarmee lag de winst 9 procent lager dan in 2014. Naast de lagere omzet liepen de kosten volgens de juweliersketen juist op, hoewel dit deels werd opgevangen door een hogere brutomarge. Voor 2016 voorziet Tiffany een vlakke tot circa 5 procent hogere aangepaste winst per aandeel.

Aeropostale staat vrijdag flink onder druk. Het aandeel levert bijna 45 procent in vanwege de bekendmaking van tegenvallende kwartaalcijfers donderdagavond. Daarbij kondigde de kledingretailer aan zichzelf mogelijk in de etalage te willen zetten.

Starwood Hotels en Resorts stijgt voor de openingsbel bijna 5 procent, vanwege mediaberichten dat de overname door het Chinese Anbang rond zou zijn.

Slotstanden
De Dow Jones index won donderdag 0,9 procent op 17.481,49 punten, de breder samengestelde S&P500 index werd 0,7 procent duurder op 2.040,59 punten en techbeurs Nasdaq steeg met 0,2 procent naar 4.774,98 punten.

Leren beleggen

Live koersen