Redactie ABM Financial News - Vrijdag 11 maart 2016, 14:53 uur

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet gesteund door onder meer een meevallend cijfer over de importprijzen. Futures op de Dow Jones index, de S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq koersten een half uur voor de openingsbel tot 1,0 procent hoger.

Afgelopen maand namen prijzen die Amerikanen voor de import moesten betalen met 0,3 procent af, na een daling van 1,0 procent in januari. Volgens economen van Nomura wees de consensusverwachting op een krimp van 0,7 procent in februari. Net als in de voorgaande maanden was de daling vooral het gevolg van lagere brandstofprijzen.

De exportprijzen daalden in februari met 0,4 procent, na een min van 0,8 procent in de voorgaande maand.

Beleggers moeten het vrijdag verder stellen met een lege beursagenda. Ook komende maandag belooft een rustige dag te worden voor Wall Street.

Donderdag was er nog voldoende te beleven en stonden de beurzen wereldwijd stevig onder druk na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Aanvankelijk reageerden de markten enthousiast op de aankondigingen van de ECB om onder meer de rentetarieven te verlagen en de maandelijkse aankopen van obligaties op te voeren. Nadat ECB-president Mario Draghi echter zei niet te verwachten dat de rente nog verder zal worden verlaagd, keerde de markt.

Beleggers profiteerden evenwel vrijdag in Europa al van een verbeterd sentiment, met winsten van 3,1 procent voor zowel Frankfurt als Parijs en een plus van 1,6 procent voor Londen. Het beeld in Azië was vanochtend ingetogen en de hoofdbeurzen in Tokio en Shanghai bewogen binnen een bandbreedte van enkele tienden van een procent in het groen. Marktanalisten op zakenzender CNBC wezen op risicoschuwe handelaren na de ongekende en onverwachte marktbewegingen van donderdag.

De euro/dollar noteerde op 1,1122. Bij aanvang van de handelsdag in Europa stond het muntpaar nog op 1,1138 en donderdag resteerde er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1181.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een april-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,7 procent op 38,48 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,2 procent meer waard werd op 40,53 dollar. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) lijken de prijzen voor ruwe olie uitgebodemd, omdat de terugkeer van Iran naar de markt sinds het opheffen van Westerse sancties minder dramatisch is verlopen dan verwacht en er tegelijkertijd tekenen zijn dat grote olieproducenten buiten oliekartel OPEC minder produceren.

De productie van OPEC-landen daalde in februari met 90.000 vaten per dag tot 32,6 miljoen vaten per dag. De productie van niet OPEC-landen daalde in februari met eveneens 90.000 vaten per dag tot 57,1 miljoen vaten per dag.

Bedrijfsnieuws
Colgate-Palmolive besloot om het kwartaaldividend in contanten met 3 procent te verhogen naar 0,39 dollar per aandeel. Op jaarbasis komt het dividend daarmee uit op 1,56 dollar per aandeel, tegenover een eerdere 1,52 dollar.

Slotstanden

De Dow Jones index sloot donderdag fractioneel lager op 16.995,13 punten, terwijl ook de S&P 500 index vrijwel onveranderd noteerde op 1.989,13 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor daarnaast 0,3 procent op 4.662,16.

Leren beleggen

Live koersen