Redactie ABM Financial News - Maandag 21 maart 2016, 15:06 uur

Wall Street maakt zich op voor vlakke start. Rond lunchtijd noteerden de futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index 0,1 procent in het rood.

Het belooft een rustige handelsdag te worden met louter de bestaande woningverkopen op de rol.

Sales trader Gert Berendse van ING wees er op dat vanaf vandaag Amerikaanse aandeleninkoopprogramma's voor circa zes weken worden stopgezet, in aanloop naar het cijferseizoen dat in april weer van start gaat. "Deze aanjager van de koersen wordt nu dus tijdelijk stopgezet", aldus de marktvorser.

De euro/dollar werd iets lager verhandeld op 1,1266. Olie liep verder op, nadat vrijdag de hoogste prijs voor dit jaar op de borden werd gezet. April-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 0,2 procent naar 39,53 dollar en een vat Brent werd 0,6 procent duurder op 41,43 dollar.

De Federal Reserve maakte vorige week een pas op de plaats. ABN AMRO verwacht dat dit de komende maanden en mogelijk zelfs het gehele jaar niet anders zal zijn. Mocht de Fed de rente toch weer gaan verhogen, dan lijkt het volgens ABN AMRO het in ieder geval waarschijnlijk dat dit "in een slakkengang" gebeurt. ABN AMRO denkt daarom dat aan de opmars van de Amerikaanse dollar in de afgelopen jaren ten einde is gekomen.

ABN AMRO rekent niet langer op een euro/dollar koers van 1,05. De koers van het muntpaar zal volgens econoom Nick Kounis vermoedelijk blijven schommelen in de buurt van 1,15.

Bedrijfsnieuws
Sherwin-Williams neemt sectorgenoot Valspar over. De koper betaalt 113,00 dollar per aandeel Valspar in contanten, waarmee de overnameprooi wordt gewaardeerd op zo’n 11,3 miljard dollar, een premie van 41 procent over de gemiddelde koers van de afgelopen 30 handelsdagen. De komende jaren verwacht Sherwin-Williams honderden miljoenen dollars aan synergievoordelen te kunnen realiseren. Het overnamebod wordt unaniem gesteund door het bestuur van beide ondernemingen.

Overigens was de aangekondigde overname van Valspar niet het enige M&A-verhaal vandaag. Marriot International verhoogde het bod op Starwood Hotels & Resorts naar 79,53 dollar per aandeel, nadat Marriot recent nog werd afgetroefd door het Chinese Anbang dat 78,00 dollar per aandeel wilde neertellen voor Starwood.

Specialisten in financiële informatie IHS en Markit gaan fuseren. De aandeelhouders van het Amerikaanse IHS krijgen 57 procent van het gecombineerde bedrijf in bezit en het Britse Markit de overige 43 procent. Het gaat om een zogenoemde omgekeerde fusie, waarbij een Amerikaanse onderneming fuseert met een kleiner buitenlands bedrijf en zich vervolgens om fiscale redenen in het land van herkomst van dat bedrijf vestigt.

Apple komt maandag tijdens een event op het eigen hoofdkantoor in het Californische Cupertino met een nieuwe versie van zijn kleinste iPhone. Dit meldden bronnen aan de The Wall Street Journal. Naast een opvolger voor de 5s presenteert Apple vermoedelijk ook een nieuwe versie van de 9,7 inch iPad.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot vrijdag 0,4 procent hoger op 2.049,58 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent op 17.602,30 punten en de Nasdaq dikte 0,4 procent aan op 4.795,65 punten.

Leren beleggen

Live koersen