Redactie ABM Financial News - Woensdag 16 maart 2016, 15:02 uur

Wall Street zal in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve vrijwel vlak van start gaan. Circa een half uur voor de openingszoemer noteerden futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index grofweg onveranderd ten opzichte van de slotkoersen van dinsdag.

De zogenoemde federal funds rate zal de Fed volgens economen ongemoeid laten op 0,25 tot 0,50 procent. Het gaat dan ook vooral om wat de centrale bank in de toelichting op het rentebesluit zegt over de ontwikkeling van de inflatie en de economie, en eventuele aanpassingen aan de zogenoemde 'dot plot', waarmee toekomstige renteverhogingen worden ingeschat.

Voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed, stonden er in Amerika nog de nodige macro-economische cijfers op de rol. Zo kwam de inflatie op jaarbasis in februari uit op 1,0 procent, waarmee de consumentenprijzen in een lager tempo stegen ten opzichte van de maand ervoor. De kerninflatie, de inflatie exclusief volatiele zaken als voedsel en energie, bedroeg in februari 0,3 procent op maandbasis en 2,3 procent op jaarbasis.

Verder werden er afgelopen maand 5,2 procent meer huizen in aanbouw genomen dan in januari. Het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde op maandbasis evenwel met 3,1 procent.

Later vanmiddag worden nog cijfers over de industriële productie en de wekelijkse olievoorraden gepubliceerd. Nabeurs doet FedEx de boeken open over het afgelopen kwartaal.

Op 17 april komen de olieproducerende landen verenigd in de Opec in Qatar bijeen. Zij zullen dan overleggen met olielanden die niet bij het kartel zijn aangesloten, zoals Rusland. De ontmoeting is mogelijk bedoeld om tot een overeenkomst te komen over de productie. Een april-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,4 procent naar 36,82 dollar, terwijl een mei-future op een vat Brent eveneens 1,4 procent meer waard werd op 39,25 dollar.

De euro/dollar werd iets lager verhandeld op 1,1086.

Dinsdag nabeurs liet Oracle weten afgelopen kwartaal last te hebben ondervonden van de dure dollar. Oracle boekte een omzet van 9,0 miljard dollar, 3 procent minder dan de 9,3 miljard dollar een jaar eerder. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet evenwel met 1 procent. De nettowinst daalde met 14 procent van 2,5 miljard naar 2,1 miljard dollar. Aandeelhouders kunnen een kwartaaldividend van 0,15 dollar per aandeel tegemoet zien. Daarnaast maakte Oracle bekend dat het nog eens voor maximaal 10 miljard dollar aan eigen aandelen zal inkopen. Het aandeel Oracle sloot in de reguliere handel 0,1 procent hoger op 38,75 dollar. Beleggers reageerden evenwel positief en het fonds opent vermoedelijk krap vier procent hoger.

Slotstanden
De Dow Jones index won dinsdag 0,1 procent op 17.251,53 punten, maar de breder samengestelde S&P 500 index verloor 0,2 procent op 2.015,93 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde een half procent in op 4.728,67 punten.

Leren beleggen

Live koersen