Redactie ABM Financial News - Maandag 21 maart 2016, 16:08 uur

Het geplaagde Valeant Pharmaceuticals gaat op zoek naar een nieuwe CEO na het afscheid van huidig topman Michael Pearson. Dit meldde het Canadese biofarmaceutische bedrijf maandag, dat daarnaast ook liet weten dat de activistische aandeelhouder Bill Ackman toetreedt als bestuurslid.


Ackmans Pershing Square heeft een belang van 9 procent in Valeant, wier dochterbedrijf Salix Pharmaceuticals een samenwerkingspartner is van het Nederlandse Pharming Group.

Valeant wordt achtervolgd door problemen. Niet alleen was Pearson lange tijd ziek, ook worden er onderzoeken uitgevoerd naar de distributie en prijsstelling van geneesmiddelen van het bedrijf.

Naast het vertrek van topman Pearson, heeft Valeant bestuurslid en voormalig financieel directeur Howard Schiller, gevraagd op te stappen, maar dit weigert Schiller.

Verder moet het bedrijf zijn jaarcijfers over 2014 en 2015 aanpassen omdat het de leveringen aan apotheekketen Philidor pas bij de omzet had mogen rekenen toen de producten ook daadwerkelijk geleverd waren. Het gaat om een omzet van 58 miljoen dollar die teveel is gerekend in 2014 en 21 miljoen dollar in 2015. Valeant komt voor eind april met gecorrigeerde cijfers.

Vorige week maakte het bedrijf al tegenvallende cijfers over 2015 bekend en verlaagde het de eerder afgegeven outlook.

Het aandeel Valeant wint maandag 11,9 procent op 30,20 dollar.

Leren beleggen

Live koersen