Redactie ABM Financial News - Dinsdag 22 maart 2016, 16:11 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om de genationaliseerde bank SNS Bank in overheidshanden te houden.

De motie werd vorige week ingediend door Kamerlid Arnold Merkies van de SP en kreeg dinsdag steun van de PvdA, PVV, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Een aangepaste versie van de motie, mede ondertekend door PvdA-kamerlid Henk Nijboer, stelde dat een zeer groot deel van de bevolking wil dat er een staatsbank komt, wat een belangrijke maatschappelijke behoefte zou vervullen en zou kunnen bijdragen aan de stabiliteit van het financiële stelsel en ook een positief voorbeeld kan vormen voor andere banken.

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft naar aanleiding van het plan gezegd dat de bank ook weer een private instelling moet kunnen worden, zo schreef Het Financieele Dagblad. De bewindsman hintte er evenwel ook op dat een beursgang in ieder geval niet past bij een toekomst van SNS als 'klassieke nutsbank' met lage kosten en risico's.

De voormalige bestuursvoorzitter Gerard van Olphen van SNS Reaal zei in april 2015 dat de bank een klantgedreven nutsbank wil blijven. Een beursgang zou daardoor minder voor de hand liggen, hoewel de beslissing daarover bij de politiek ligt.

De NLFI, die de aandelen SNS beheert, zal voor de zomer met een advies komen over een geloofwaardige exit-strategie voor SNS.

Leren beleggen

Live koersen