Redactie ABM Financial News - Vrijdag 18 maart 2016, 18:28 uur

Het Duitse Evonik wil bij de komende jaarvergadering op 18 mei een overname aankondigen. Dit schrijft het Duitse WirtschaftsWoche op basis van niet bij naam genoemde bronnen in de sector.

Door het zakenblad worden diverse potentiële overnamekandidaten genoemd, waaronder de divisie Specialty Chemicals van het Nederlandse AkzoNobel.

Evonik benadrukte tegenover WirtschaftsWoche dat de jaarvergadering niet heilig is om een overname aan te kondigen, maar dat bepalend is of een overnameprooi kan bijdragen aan de winstgroei van Evonik.

De groeistrategie van Evonik is gebaseerd op drie pijlers, waarvan overnames er één is. De Duitse onderneming gaf daarbij expliciet aan de tak Specialty Chemicals te willen versterken.

Of AkzoNobel bereid is tot een desinvestering van de tak Specialty Chemicals betwijfelt analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankier evenwel. Volgens de analist zit er "best veel synergie" tussen de verschillende takken van AkzoNobel.

In 2015 behaalde AkzoNobel een omzet van 14,9 miljard euro. Hieraan droeg Specialty Chemicals net geen 5 miljard euro bij. De omzet van de divisie steeg in 2015 met 2 procent.

Van Beek is er evenwel van overtuigd dat er in de sector een verdere consolidatie zal plaatsvinden, nadat eerder bijvoorbeeld al de chemiereuzen DuPont en Dow Chemical aangaven samen verder te gaan.

"Zeg nooit nooit", aldus de analist van Theodoor Gilissen over een overname van Specialty Chemicals van AkzoNobel. Topman Ton Büchner is volgens de marktvorser pragmatisch ingesteld.Een goede overnameprijs zou de topman mogelijk kunnen verleiden. "En terecht", zo meent Van Beek die een Aanbevolen advies op de Nederlands verfgigant heeft uitstaan.

AkzoNobel liet tegenover ABM Financial News weten niet te reageren op marktgeruchten. Wel zei de woordvoerder dat de onderneming de laatste jaren aan een focus op de drie huidige divisies heeft gewerkt: Decorative Paints, Performance Coatings en Specialty Chemicals. "Alle drie de divisies zijn even belangrijk voor ons op dit moment", aldus de zegsvrouw.

Op een groen Damrak koerste het aandeel AkzoNobel vrijdag 0,3 procent hoger op 57,50 euro.

Leren beleggen

Live koersen