Redactie ABM Financial News - Dinsdag 1 maart 2016, 13:16 uur

Galapagos komt donderdag na het slot van Wall Street met cijfers over het afgelopen jaar, waarbij beleggers vooral zullen letten op de kaspositie en de zogenoemde cashburn.

2015 was een bewogen jaar, waarin samenwerkingspartner AbbVie onverwacht uit filgotinib stapte en het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf snel op zoek moest naar een nieuwe samenwerkingspartner om het potentieel middel tegen ontstekingsziekten als reuma en de ziekte van Crohn verder te ontwikkelen en op de markt te krijgen.

Dat lukte op de valreep aan het eind van het jaar, door een samenwerkingsverband met Gilead Sciences aan te gaan. Onder de voorwaarden van de deal kreeg Galapagos een upfront licentiebetaling van 300 miljoen dollar en daarnaast investeerde Gilead 425 miljoen dollar in het aandelenkapitaal van Galapagos, waardoor de Amerikaanse onderneming inmiddels een belang van 14,75 procent heeft in Galapagos.

Dit zal nog niet terug te zien zijn in de kaspositie van Galapagos eind 2015, maar die zal wel hoger uitkomen dan een jaar eerder en stond eind september al op ruim 374 miljoen euro. Eind 2014 bedroeg de kaspositie van Galapagos 198 miljoen euro, toen het hoogste niveau in de geschiedenis van het biotechbedrijf.

In 2015 werd de kas gespekt door de opbrengst uit de beursgang op Nasdaq en de private plaatsing van aandelen in Europa, wat Galapagos omgerekend bijna 279 miljoen euro opleverde.

Naast de kaspositie is de markt benieuwd naar de cashburn. Die werd door Galapagos zelf aan het begin van 2015 ingeschat tussen 110 miljoen en 130 miljoen euro.
Omzet en resultaatcijfers zijn voor Galapagos momenteel minder relevant, omdat er nog geen producten op de markt zijn. Maar 8 door FactSet geraadpleegde analisten verwachten over 2015 een omzetdaling van 90 miljoen naar 54,8 miljoen euro, bij een verlies per aandeel van 2,36 euro. In 2014 bedroeg het verlies per aandeel 1,24 euro.

In de eerste helft van 2016 verwacht het biofarmaceutische bedrijf te starten met de Fase 3-studie naar de werking van filgotinib in reuma. Daarnaast verschijnen in april waarschijnlijk resultaten van een 20-weken studie met filgotinib naar de ziekte van Crohn.

Naast de verdere ontwikkeling van filgotinib richt Galapagos zich ook op zijn zogenoemde 'triple combo'-behandeling (drie pillen) tegen taaislijmziekte. Onlangs startte een Fase 2-studie, SAPHIRA, met één van de drie moleculen, GLPG1837, en de resultaten worden in het vierde kwartaal verwacht. De resultaten van een Fase 1-studie met GLPG2222 worden in de eerste helft van 2016 verwacht, terwijl met GLPG2665 een Fase 1-studie wordt gestart in de tweede helft van het jaar.

Het aandeel Galapagos noteerde dinsdagmiddag op een groen Damrak 3,2 procent hoger op 39,90 euro. Sinds begin dit jaar is het aandeel ruim 30 procent in waarde gedaald, maar daar staat tegenover dat het aandeel in 2015 met bijna 270 procent steeg.

Leren beleggen

Live koersen