Redactie ABM Financial News - Maandag 21 maart 2016, 13:18 uur

AkzoNobel ziet door de voorgenomen overname van Valspar door Sherwin-Williams de grootste concurrent in coatings ontstaan en zal in actie moeten komen. Dit menen analisten van de Duitse zakenbank Berenberg maandag.

Analisten van Berenberg spraken van een logische overname door Sherwin-Williams, maar wel tegen een hogere prijs dan voorzien.

Berenberg meent dat AkzoNobel door de overnamedeal "onder hoge druk" komt te staan om zelf ook te acquireren. In het verleden benadrukte AkzoNobel volgens de analisten meermaals het belang van de sterke positie in coatings, die de Nederlandse verfgigant nu dreigt kwijt te raken. Daarbij krijgt Sherwin-Williams door de overname toegang krijgen tot de Europese markt voor decoratieve verf. In combinatie met de sterke merken van de Amerikanen belooft de concurrentie in Europa volgens Berenberg "uitdagender" te worden, hetgeen volgens de zakenbank ook kan worden gezegd over China. Ook op het vlak van coatings zal de concurrentie in Europa volgens de analisten sterker worden.

Afgelopen week waren er in de Duitse pers geruchten over een bod van Evonik op de divisie Specialty Chemicals van AkzoNobel. Berenberg meent dat een verkoop van de tak goed zou uitpakken voor AkzoNobel, mede omdat de activiteiten relatief weinig synergie hebben met de coatingtak van de Nederlanders. Daarbij is Specialty Chemicals het meest kapitaalintensieve onderdeel van AkzoNobel, voegden de marktvorsers daaraan toe. Na de verkoop krijgt AkzoNobel volgens Berenberg voldoende slagkracht om de positie in Performance Coatings uit te breiden, bijvoorbeeld door de overname van Axalta Coating Systems of RPM, nu Valspar niet meer in beeld is. Een minpunt is, zo vrezen de analisten, dat een overname niet goedkoop zal zijn.

Berenberg heeft een Houden advies op AkzoNobel met een koersdoel van 57,00 euro. Op een vlak Damrak koerste het aandeel maandag 1,4 procent hoger op 58,43 euro.

Leren beleggen

Live koersen