Redactie ABM Financial News - Woensdag 30 maart 2016, 16:06 uur

Van de drie Nederlandse grootbanken had Rabobank halverwege vorig jaar het hoogste percentage probleemleningen, terwijl ABN AMRO het laagste eigen vermogen had en de meeste netto-omzet behaalde uit rentebaten en provisies, afgezet tegen het balanstotaal. Dit bleek uit een overzicht van kerncijfers van individuele Nederlandse banken, dat woensdag voor het eerst werd gepubliceerd door De Nederlandsche Bank.

De cijfers, die twee keer per jaar worden geactualiseerd, moeten meer transparantie bieden over het toezicht door de toezichthouder. Ook wordt de effectiviteit van het toezicht erdoor vergroot, verwacht DNB. De Commissie-De Wit gaf na de financiële crisis de aanbeveling om de kerncijfers van onder toezicht staande instellingen te publiceren. Dat deed DNB eerder al voor individuele verzekeraars en pensioenfondsen en dit is nu ook gebeurd voor een groep van 26 in Nederlandse actieve banken.

De woensdag gepubliceerde cijfers laten zien dat het percentage 'impaired loans' of onvolwaardige leningen, waarbij getwijfeld moet worden aan het vermogen of de klant deze kan terugbetalen, in de eerste helft van vorig jaar daalde bij ABN AMRO en ING tot respectievelijk 2,30 procent en 2,81 procent, terwijl het bij Rabobank juist licht steeg tot 3,75 procent. 

Een eerder deze maand gepubliceerd onderzoek van accountantsbureau PwC liet zien dat de hoeveelheid leningen met betaalachterstanden (non-performing loans) van Nederlandse banken in de eerste negen maanden van 2015 is gedaald tot 47 miljard euro, van 53 miljard euro eind 2014. Van deze probleemleningen staat 90 procent uit bij de drie grote banken.

De cijfers van DNB laten verder zien dat het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal bij ABN AMRO 3,9 procent was, tegen 5,7 procent voor Rabobank en 6,0 procent voor ING. Dit cijfer is niet gelijk aan de veelbesproken 'leverage ratio', die ook risico's buiten de balans meetelt. 

De gemiddelde risicoweging van leningen bij ABN AMRO was echter lager dan bij Rabobank en ING met respectievelijk 29, 31 en 36 procent. Dat heeft te maken met de relatieve omvang van de hypothekenportefeuilles, die relatief weinig risico's met zich meebrengen. Hierdoor is de risicogewogen kapitaalratio van ABN AMRO sterker dan bij de twee rivalen.

ABN AMRO, dat in 2008 werd genationaliseerd en eind vorig jaar deels naar de beurs werd gebracht, behaalde een netto-omzet uit rentebaten en provisies van 0,96 procent, afgezet tegen het balanstotaal, tegen 0,86 procent voor ING en 0,81 procent voor Rabobank.

Leren beleggen

Live koersen