Redactie ABM Financial News - Dinsdag 22 maart 2016, 18:44 uur

Het Britse pond staat dinsdag fors onder druk, omdat de aanslagen in Brussel de kans op een zogenoemde Brexit verhogen. Dit stelden diverse marktvorsers.

Beleggers kregen 1,4219 dollar voor een pond, waar de munt voor de aanslagen nog op bijna 1,44 dollar stond. Daarmee koerst het pond af op het grootste eendaagse verlies sinds de aankondiging op 22 februari dat het EU-referendum op 23 juni zal plaats vinden en de Londense burgemeester Boris Johnson vervolgens zijn voorkeur uitsprak voor het verlaten van de Unie.

De Britse premier David Cameron zei dinsdag dat de gebeurtenissen in Brussel niet moeten worden gebruikt voor politiek gewin, maar marktstrategen wijzen erop dat de aanslagen in de Belgische hoofdstad waarschijnlijk zullen leiden tot meer steun voor het verlaten van de EU.

"De euro houdt de schade beperkt maar de sterling staat wel flink onder druk en dit wakkert de Brexit vlam aan", aldus valutastrateeg Douglas Borthwick van Chapdelaine & Co. Marc Chandler van Brown Brothers Harriman voegde toe: "Hoewel het Brexit-kamp met name hamert op het gebrek aan soevereiniteit wanneer het Verenigd Koninkrijk lid is van de EU, gaat het hen onderliggend vooral om immigratie- en grenscontroles."

Bij de aanslagen in Brussel, op het vliegveld en op het metronetwerk, kwamen dinsdag tientallen mensen om het leven. De Japanse yen en Zwitserse frank waren hierna vooral in trek als veilige valutahavens. De euro is dinsdag ten opzichte van de dollar licht verzwakt tot 1,1228.

Leren beleggen

Live koersen