Redactie ABM Financial News - Maandag 14 maart 2016, 13:10 uur

Philips heeft nieuwe samenwerkingsverbanden afgesloten op het gebied van lichtoplossingen met Vodafone, KPN, AXA en Engie. Dat kondigde het technologiebedrijf maandag aan tijdens een vakbeurs voor verlichting die in Frankfurt wordt gehouden.

"Aan de ene kant hebben we onze conventionele lichtactiviteiten. Omdat deze markt krimpt is ons doel hier om de marges te handhaven. Aan de andere kant willen we groeien in LED verlichting via innovaties en nieuwe producten", zei CEO Eric Rondolat van Philips Lighting tegenover journalisten.

De innovatie richt zich onder meer op nieuwe producten die inspelen op de Internet of Things technologie. "We zijn geen Internet of Things bedrijf, maar zien onszelf als het leidende lichtbedrijf voor deze nieuwe ontwikkeling", aldus Rondolat.

Zo introduceert Philips "slimme" lampen voor woningen die aanwezigheid van bewoners kunnen nabootsen als men niet thuis is. Deze lampen kunnen ook rood oplichten wanneer een alarm afgaat. Om deze producten op de markt te brengen werkt Philips samen met telecombedrijf KPN, de Franse verzekeraar AXA en het Franse energiebedrijf Engie.

Rondolat zei ook dat een overeenkomst is afgesloten met het Britse telecombedrijf Vodafone voor oplossingen waarmee straatverlichting wordt gecombineerd met de mogelijkheid om dataverbindingen te beheren. Eerder ging Philips ook een dergelijk samenwerkingsverband aan met het Zweedse telecomconcern Ericsson. Deze lichtoplossingen zullen aan gemeenten worden aangeboden.

Begin december kondigde Philips reeds samenwerkingen aan met Bosch, Logitech, SAP, Cisco en Samsung voor nieuwe thuisverlichtingsproducten.

De markt voor verlichting wordt wereldwijd ingeschat op meer dan 65 miljard euro.

Philips is van plan om de verlichtingstak in de eerste helft van dit jaar te verzelfstandigen. Het is nog niet bekend of dit via een beursgang of een verkoop zal gebeuren. Philips gaat daarna verder als een medisch technologiebedrijf, een combinatie van de huidige onderdelen Healthcare en Consumer Lifestyle.

Op een groen Damrak koerste het aandeel Philips maandag 2,2 procent hoger op 24,48 euro.

Leren beleggen

Live koersen