Redactie ABM Financial News - Maandag 7 maart 2016, 13:15 uur

De prijs voor Chinees staal spoot maandag flink omhoog, hetgeen van grote impact kan zijn op staalbedrijven zoals ArcelorMittal als deze prijsstijging structureel blijkt te zijn. Dit schreven analisten van Berenberg maandag.

Als een complete verrassing kwam de prijsstijging volgens de analisten niet. Bij Berenberg lagen de prijstaxaties voor 2016 altijd al hoger dan de consensus. De kracht waarmee het vandaag gebeurde, was evenwel "indrukwekkend", aldus de marktvorsers.

Berenberg wees er op dat de prijzen al langer stijgen en schreef dit toe aan enerzijds de stimulerende maatregelen door Shanghai en anderzijds een seizoensmatig effect. In het voorjaar en de zomer wordt er immers meer gebouwd dan in de winter.

Indien de stijgende trend in China aanhoudt en de ijzerertsprijs op 60 dollar per ton blijft, dan zal het bedrijfsresultaat (EBITDA) van ArcelorMittal dit jaar niet zoals nu wordt verwacht 4,8 miljard dollar bedragen, maar 5,4 miljard dollar. In 2017 zal het resultaat zelfs uitkomen op 6,6 miljard dollar volgens Berenberg, waar vooralsnog wordt gerekend op 5,5 miljard dollar.

IJzererts werd maandag 19 procent hoger verhandeld op 63,74 dollar. Berenberg heeft een Houden advies op ArcelorMittal, dat na een aanvankelijke daling inmiddels onveranderd wordt verhandeld op 4,60 euro. De AEX leverde 0,8 procent in.

Leren beleggen

Live koersen