Redactie ABM Financial News - Dinsdag 15 maart 2016, 14:59 uur

Wall Street zal vermoedelijk met verlies van start gaan. Circa een half uur voor de openingszoemer noteerden futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index ongeveer een half procent in het rood.

Voorbeurs bleken de Amerikaanse detailhandelsverkopen in februari met 0,1 procent gedaald. Daarbij werd de groei die aanvankelijk voor januari werd gemeten, bijgesteld naar een krimp van 0,4 procent. Ook de producentenprijzen daalden afgelopen maand met 0,1 procent, na een toename van 0,1 procent in januari.

Positief was dat de Empire State Index voor het eerst sinds juli 2015 weer in positief territorium noteerde. De index voor de huidige marktomstandigheden steeg van een stand van 16,6 negatief in februari naar 0,6 positief in maart.

Na de start van de handel volgen nog de bedrijfsvoorraden en het vertrouwen onder huizenbouwers.

De meeste aandacht gaat evenwel al uit naar woensdag, als het rentebesluit van de Federal Reserve op de rol staat, nadat de Bank of Japan vanochtend besloot de rente en het aankoopprogramma onveranderd te laten. Volgens Rabobank is het dan ook "wachten op de Fed".

De euro/dollar handelde dinsdag licht lager op 1,1117 en olie werd goedkoper. April-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 2,6 procent naar 36,20 dollar en een vat Brent werd 2,6 procent goedkoper op 38,51 dollar.

Valeant Pharmaceuticals stelde voorbeurs, tegelijk met de uitgestelde publicatie van de kwartaalcijfers, de verwachtingen voor het lopende kwartaal en heel 2016 neerwaarts bij. De resultaten over het afgelopen vierde kwartaal kwamen overigens niet als een verrassing, nadat het biofarmaceutische bedrijf eerder al een omzetwaarschuwing afgaf.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot maandag 0,1 procent lager op 2.019,64 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent op 17.229,13 punten en de Nasdaq sloot fractioneel hoger op 4.750,28 punten.

Leren beleggen

Live koersen