Redactie ABM Financial News - Maandag 14 maart 2016, 16:16 uur

De Organisatie van olie-exporterende landen, kortweg Opec, heeft in februari minder ruwe olie opgepompt. Dit meldde het kartel maandag in zijn maandrapport.

De productie in de landen die zijn aangesloten bij de Opec daalde vorige maand met 175.000 vaten per dag tot 32,28 miljoen vaten per dag. De daling was het gevolg van een lagere Nigeriaanse en Iraakse productie en een afgenomen output in de Verenigde Arabische Emiraten.

In januari daalden de olieprijzen naar het laagste niveau in zo'n 13 jaar, waarna vervolgens een opleving plaats vond toen kartelleden Saoedi-Arabië, Venezuela en Qatar met Rusland afspraken de productie op een vastgesteld niveau te handhaven. Vorige week stonden de prijzen rond de hoogste niveaus van het jaar, hoewel er maandag weer ruim 4 procent van de prijs voor een vat West Texas Intermediate afging en voor een vat Brent ruim 3 procent minder wordt betaald dan vrijdag.

In februari daalde de olieproductie van landen buiten het kartel met 40.000 vaten, en gemiddeld verwacht de Opec dat de output van die landen dit jaar met 70.000 vaten per dag afneemt, tot een totaal van 56,39 miljoen.

De vraag naar olie, die vorig jaar flink toenam, zal dit jaar iets minder sterk groeien, verwacht het kartel. De Opec voorziet een groei van de vraag naar olie met 1,25 miljoen vaten per dag.

Leren beleggen

Live koersen