Redactie ABM Financial News - Dinsdag 8 maart 2016, 16:13 uur

Boskalis Westminster heeft in 2015 de winst zien dalen. Dit is de verwachting van analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

De maritieme dienstverlener herhaalde in november nog te verwachten dat de nettowinst in het hele boekjaar het recordresultaat van 2014 van 490 miljoen niet zal benaderen. De analisten mikken gemiddeld op een winstdaling van 6,7 procent naar 457 miljoen euro voor 2015, bij een grofweg vlakke omzet van 3.132 miljoen euro.

De sterke vlootbezetting gedurende de eerste helft van het jaar en de daaruit voortvloeiende noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan de schepen in het tweede kwartaal, inclusief de kosten, zijn daar volgens CEO Peter Berdowski debet aan.

Het concern sprak afgelopen november tevens van onveranderd uitdagende marktomstandigheden, met name in de capaciteitsgedreven segmenten in de Offshore Energy markt. Volgens analist Michel Aupers is de impact van de lage olieprijs op de toekomst van Boskalis ook het belangrijkste aandachtspunt. Aupers heeft een Houden advies op het fonds met een koersdoel van 38,00 euro.

Ook analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities meldde met name uit te kijken naar de outlook van Boskalis, gezien de meer uitdagende omstandigheden in de bagger- en offshore-energie-markt. De analist verwacht overigens dat het bedrijf slechts een kwalitatieve outlook zal afgeven. KBC hanteert een Accumuleren advies en koersdoel van 45,00 euro.

Boskalis maakte afgelopen vrijdag bekend de voorkeursbieder te zijn voor het Fehmarnbelt-project. Maandag maakte het bedrijf bekend de offshore windenergie-activiteiten van VolkerWessels over te nemen. Analist Edwin de Jong van SNS Securities sprak van goed nieuws. Het winnen van het Fehmarnbelt-project is zeer positief in een steeds moeilijker wordende baggermarkt en met de overname van de offshore windenergie-activiteiten van VolkerWessels stapt het bedrijf in wat "de komende jaren een groeimarkt zou moeten zijn", aldus de analist, die Boskalis op Houden heeft, vanwege de blootstelling aan de problematische olie- en gasmarkt. Net als KBC hanteert SNS een koersdoel van 45,00 euro.

Dinsdag meldde Boskalis nog een baggeropdracht van Abu Dhabi National Oil Company voor zowel een nieuwe als een bestaande offshore gaspijpleiding in Abu Dhabi. Financiële details werden niet bekend gemaakt.

Boskalis komt woensdag voorbeurs met de jaarcijfers. Op een rood Damrak won het aandeel dinsdag 0,7 procent op 36,24 euro.

Leren beleggen

Live koersen