Redactie ABM Financial News - Dinsdag 22 maart 2016, 15:03 uur

Wall Street zal dinsdag vermoedelijk lager openen. Circa een half uur voor de openingszoemer noteerden futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index tot 0,4 procent lager.

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer reageren zowel Amerikaanse als Europese beleggers nauwelijks op de aanslagen in Brussel van vanmorgen. "Het nieuws zorgt voor een negatief sentiment, maar de koersdruk blijft beperkt," aldus Nijkamp.

De vermogensbeheerder sprak van een "aanslagmoeheid" en "bij iedere aanslag lijkt de reactie op de beurzen minder te worden."

De euro/dollar begon volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank wel te dalen na de berichtgeving uit Brussel. Inmiddels handelt het muntpaar op 1,1224. "Beleggers vluchten naar de Amerikaanse dollar, maar ook veilig geziene obligaties en goud", aldus de marktvorser.

Olie werd iets goedkoper en een vat West Texas Intermediate en een vat Brent kosten inmiddels vrijwel evenveel. Mei-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 0,8 procent naar 41,21 dollar en een vat Brent kostte 41,27 dollar, een prijsdaling van 0,7 procent.

De beursagenda voor vandaag is vrijwel leeg. Vanmiddag publiceert onderzoeksbureau Markit de voorlopige inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie. Dit cijfer kan volgens Nijkamp de richting op Wall Street bepalen. De inkoopmanagersindex stond in januari op 52,4 en daalde in februari naar een stand van 51,3. Voor maart rekent de markt tenminste op een groei van bedrijvigheid, aldus Nijkamp, hetgeen betekent een indexstand van meer dan 50.

Verder zal Nike nabeurs met cijfers over het afgelopen kwartaal komen en zullen gedurende de dag diverse centraal bankiers van de Federal Reserve speechen.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot maandag 0,1 procent hoger op 2.051,60 punten. De Dow Jones index steeg eveneens 0,1 procent op 17.623,87 punten en de Nasdaq dikte 0,3 procent aan op 4.808,87 punten.

Leren beleggen

Live koersen