Redactie ABM Financial News - Donderdag 17 maart 2016, 14:56 uur

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. Futures op de Dow Jones index, de S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq koersten een half uur voor de openingsbel tot 0,4 procent lager, nadat de beurzen woensdag nog stegen na het rentebesluit van de Federal Reserve.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus daalden de futures op de zwakkere dollar naar aanleiding van het rentebesluit van de Fed. "Hierdoor kwamen olie- en grondstoffengerelateerde aandelen er wel beter voor te liggen", aldus Schutte.

De Fed liet conform verwachting de rente ongemoeid, hoewel één centraal bankier pleitte voor een renteverhoging van een kwart procentpunt. Uit de individuele projecties van de leden van de centrale bank over de verwachte beleidsrente bleek dat er voor dit jaar op twee renteverhogingen wordt gerekend en niet zoals eerder op vier.

De euro/dollar wordt vanmiddag verhandeld op 1,1312. Een april-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,7 procent naar 39,11 dollar en een vat Brent werd 0,9 procent duurder op 40,70 dollar. Portfoliomanager Ben Emons van het Amerikaanse Leader Capital denkt dat de Fed misschien de gewenste inflatie van 2 procent wil bereiken door een zwakkere dollar in combinatie met hogere energieprijzen.

Vandaag bleken de eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten gestegen met 7.000 in de week eindigend op 12 maart. Het vierwekelijks voortschrijdende gemiddelde voor de eerste steunaanvragen, dat minder volatiel is dan de wekelijkse aanvragen, steeg met 750 naar 268.000. Volgens Schutte lagen deze cijfers in de lijn der verwachting.

Verder nam de bedrijvigheid binnen de industrie in de regio rond Philadelphia in maart onverwacht toe. De zogenoemde Philly Fed index steeg van 2,8 negatief in februari naar 12,4 deze maand. Er was slechts een kleine verbetering van de index voorzien. "Een zeer positieve noot," zo concludeerde Schutte.

FedEx verhoogde woensdag nabeurs de winstverwachting voor dit boekjaar. Afgelopen jaar steeg de omzet flink, maar enkele juridische kwesties drukten op de winstontwikkeling. Exclusief deze posten verdiende de pakketbezorger echter bijna een kwart meer. Beleggers reageerden positief op de kwartaalcijfers en het aandeel opent vermoedelijk flink hoger.

Caterpillar gaf donderdag een omzet- en winstverwachting af voor het lopende kwartaal, die ruim onder de ramingen van de markt liggen. De Amerikaanse fabrikant van zware machines voor onder meer de landbouw en mijnbouwsector verwacht een omzet in het eerste kwartaal van 9,3 miljard tot 9,4 miljard dollar. Door FactSet geraadpleegde analisten gaan uit van een omzet van gemiddeld 10,4 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel in de huidige verslagperiode zal vermoedelijk uitkomen op 0,65 tot 0,70 dollar, waar analisten mikken op 0,95 dollar. De omzet wordt voor heel dit jaar ingeschat op 40 miljard tot 44 miljard dollar, een herhaling van een eerder afgegeven outlook.

Vanavond nabeurs staat Adobe nog op de rol met kwartaalcijfers.

Slotstanden
De Dow Jones index won woensdag 0,4 procent op 17.325,76 punten, de breder samengestelde S&P500 index werd 0,6 procent duurder op 2.027,22 punten en techbeurs Nasdaq won 0,8 procent op 4.763,97 punten.

Leren beleggen

Live koersen