Redactie ABM Financial News - Dinsdag 8 maart 2016, 14:59 uur

Wall Street maakt zich op voor een lagere opening. Een half uur voor de openingszoemer noteerden futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index circa 0,3 procent lager.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus houden beleggers het kruit droog in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag. "Hier en daar worden wat risico’s verkleind," aldus Schutte. De beleggingsadviseur merkte op dat de handelsvolumes “zeer laag zijn” in verhouding tot de afgelopen weken.

Schutte mikt dan ook op een rustige handelsdag, bij gebrek aan richtinggevend nieuws.

Eerder vandaag bleek de Chinese export fiks gedaald. Deze daalde afgelopen maand met 20,6 procent, terwijl de import met 8,0 procent terugliep.

"De zwakke data herinneren de markt eraan dat de Chinese economische groei sputtert, op een moment waarop de markt daar juist niet op zit te wachten. De data maken het voor ECB-president Mario Draghi nog moeilijker om de markt donderdag iets te geven waarover gejuicht kan worden", aldus analist Connor Campbell van Spreadex.

De berichtgeving over de Europese economie was daarbij een stuk optimistischer. De industriële productie in Duitsland steeg in januari met 3,3 procent, terwijl de krimp in december werd bijgesteld van 1,2 naar 0,3 procent.

De economie van de eurozone bleek afgelopen kwartaal met 0,3 procent gegroeid op kwartaalbasis. Dit was conform een eerdere raming. De groei op jaarbasis werd licht opwaarts bijgesteld van 1,5 naar 1,6 procent.

In Amerika bleek het vertrouwen onder ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in februari gedaald. De vertrouwensindex liep terug van 93,9 punten in januari naar 92,9 punten afgelopen maand.

De euro/dollar maakte een pas op de plaats op 1,1031. Olie werd vandaag iets duurder. April-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 0,8 procent naar 38,22 dollar en een vat Brent werd 1,3 procent duurder op 41,37 dollar.

Slotstanden
De Dow Jones index won maandag 0,4 procent op 17.073,95 punten en de breder samengestelde S&P 500 index koerste 0,1 procent hoger op 2.001,76 punten, maar techbeurs Nasdaq werd juist 0,2 procent goedkoper op 4.708,25 punten.

Leren beleggen

Live koersen